Vorige

1 van 318

Volgende
Volgend artikel:

3 manieren om miljonair te worden met een gewoon loon

Onderhandelen kan je leren

9 augustus 2019
Jij wil zoveel mogelijk verdienen voor het werk dat je doet, terwijl je werkgever je daar het liefst zo weinig mogelijk voor betaalt. Voeg daar nog de vaststelling aan toe dat de bedrijven met een logische, heldere en openbare loonpolitiek niet voor het rapen liggen en je weet: onderhandelen om wat meer loon in de wacht te slepen, is in je carrière onvermijdelijk.

Het sleutelwoord daarbij is ‘onderhandelen': praten over je loon met je baas is nooit vrijblijvend. Kan je dat onderhandelen leren? Ja, zo meent de Nederlander Robert Castermans, die zich als zelfstandig consultant heeft gespecialiseerd in salarisonderhandelen. Hij heeft een boekje geschreven met enkele conrete en bruikbare tips. Jobat pikt er voor jou enkele uit:

  • Wees voorbereid: Veel bedrijven hanteren een jaarlijkse of halfjaarlijkse salarisverhoging die overeenkomt met de inflatie. Als je erop vooruit wil gaan, vraag je dus meer. Een goede voorbereiding is het halve werk, meent Castermans. Zorg dat je vóór het echte gesprek weet hoe hoog de salarisverhoging voor je functie gemiddeld is. Gegevens over salarissen zijn geen geheime informatie meer. Kijk bij de vakbond, vraag na bij kennissen en collega's, snuister eens rond op het internet of sla de personeelsadvertenties in de krant erop na.
  • Kies het goede moment: Het moment waarop je tot actie overgaat, is heel belangrijk. Als het slecht gaat met het bedrijf of er vallen ontslagen, is het evident dat je best even wacht om bij je baas te gaan aankloppen. Blijkt uit de cijfers dat het bedrijf goed draait, heb je net een groot project succesvol afgerond of word je geëvalueerd? Dan is het perfecte moment voor een loongesprek aangebroken.
  • Hou rekening met de verschillende fases in een loononderhandeling
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17019 andere jobs