Sociaal verlof
Vorige

1 van 44

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik als jobstudent klein verlet nemen?

Onbetaald verlof tijdens economische problemen: een slimme keuze?

Op vraag van mijn werkgever, die kampt met economische problemen, heb ik een maand onbetaald verlof genomen. Is dat een slimme keuze?
#

Tijdens een periode van onbetaald verlof moet je werkgever je geen loon betalen, dat scheelt uiteraard een pak in de kosten die hij heeft, zeker als meerdere werknemers tegelijkertijd onbetaald verlof nemen. Het zal dus zeker een goede zaak zijn voor de financiële situatie van je bedrijf en dus onrechtstreeks ook voor jou.

Negatieve gevolgen

Niettemin zal het onbetaald verlof wel wat nadelige gevolgen voor je kunnen hebben. Aangezien het om een conventionele schorsing van je contract gaat, is er nergens wettelijk voorzien dat de niet-gewerkte dagen gelijkgesteld kunnen worden voor de opbouw van je arbeids- en socialezekerheidsrechten.

Wat je arbeidsrechten betreft, heeft het onbetaald verlof tot gevolg dat als je nog in proef bent, je proefperiode verlengd wordt, dat je geen loon krijgt voor de feestdagen die tijdens die periode vallen, dat je geen recht zal hebben op gewaarborgd loon als je ziek wordt tijdens die periode, dat je eindejaarspremie lager kan liggen en, waarschijnlijk het belangrijkste, dat je volgend jaar minder vakantiedagen zal hebben.

Op het vlak van de sociale zekerheid zal de periode van onbetaald verlof niet meegeteld worden voor de berekening van het pensioen. Wat de ziekte- en werkloosheidsuitkeringen en de kinderbijslag betreft, moet je om er recht op te hebben, telkens een minimum aantal arbeidsdagen bewijzen gedurende een bepaalde periode: hoe langer dus het onbetaald verlof, hoe meer kans dat je je rechten op uitkeringen verliest of een wachtperiode zal moeten doorlopen.

”in 21 september 2009

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook