Starters
Vorige

1 van 211

Volgende
Volgend artikel:

Op twee dagen ben je aangeworven

Nooit eerder vond je als schoolverlater zo makkelijk een job

schoolverlater aan het werk
Nooit eerder waren er zo weinig schoolverlaters op zoek naar werk. Na een jaar is slechts 5,5% van hen nog werkzoekend. Dat is het laagste percentage ooit.

Dat blijkt uit het nieuwe schoolverlatersrapport van VDAB, een onderzoek bij ruim 70.000 jongeren die in 2021 de school verlieten. Zij kwamen op de arbeidsmarkt op een moment dat de economie zich stevig herpakte.

Toch blijft de kans op een job sterk afhankelijk van de scholingsgraad van de schoolverlater. Hoe hoger geschoold, hoe hoger en beter de jobkansen en hoe kleiner de kans om een jaar na schoolverlaten werkzoekend te zijn.

  • Van de schoolverlaters met een getuigschrift of diploma secundair onderwijs is 6,3% na een jaar werkzoekend.
  • Bij schoolverlaters met een hoger diploma is dat slechts 2,1%.
Wil je meer verdienen? Ook dan blijkt een diploma cruciaal

Werkplekleren

Ook de schoolverlaters uit een duale opleiding en uit een graduaatsopleiding (hoger beroepsonderwijs - HBO5) doen het goed.

  • Slechts 4,2% van de ‘duale schoolverlaters’ zijn na een jaar nog werkzoekend. Daarmee heeft deze groep 1,3% minder werkzoekenden dan het Vlaamse gemiddelde.
  • Bij de studenten uit een graduaatsopleiding is maar 3% na een jaar werkzoekend.

Beide opleidingsvormen zijn sterk gericht op werkplekleren. Ze beantwoorden daardoor, volgens VDAB, zeer goed aan de vraag van de arbeidsmarkt. Dit jaar bevat het rapport voor het eerst voldoende cijfers over duaal leren voor een eerste globaal beeld over de impact van duaal leren.

Een laag diploma en toch veel verdienen? Ook dat kan!

Vanaf 15 jaar

Duaal leren is sinds schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer en is de vorming gebaseerd op één of meerdere beroepskwalificaties.

Zo hebben dit schooljaar 4 studenten elektromechanische technieken hun duale opleiding bij de coöperatie FrieslandCampina in Lummen afgewerkt. “Duaal leren biedt jongeren de kans om kennis te maken met de praktijk in een dynamische, hoogtechnologische en internationale werkomgeving met verdere ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden”, stelt Stéphane De Schryver, HR directeur FrieslandCampina. “En het zorgt voor de nodige instroom van nieuwe talenten.”

Go for happy! Vind op Jobat.be de job die 100% bij je past!
Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(William Visterin)

5 juli 2023
Anderen bekeken ook