Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 559

Volgende

Nieuwkomers zoeken naar de niche

18 juli 2016
Flexer
Select HR opende zopas een nieuwe vestiging in Pelt, het bureau voor technische profielen cheQ nam een vliegende start en in Hasselt werd het uitzendkantoor Flexer boven de doopvont gehouden. Vreemd dat er net op het moment dat er haast geen kandidaten meer te vinden zijn, overal in Limburg nieuwe kantoren openen voor uitzendarbeid of werving en selectie. Hoe kunnen zij toch nieuwe profielen én klanten aantrekken?

“Er zijn twee bewegingen die zich in de markt voordoen”, weet Joël Stockmans, die Flexer heeft opgericht binnen zijn nieuw hr-bedrijf Umani Group. “Enerzijds heb je grotere hr-dienstverleners met specialisatie in bijvoorbeeld outsourcing, dienstencheques of rekrutering, die hun aanbod uitbreiden met uitzendactiviteiten. Ze willen op die manier hun klanten een brede service aanbieden. Het laat ook toe dat werknemers switchen tussen diverse disciplines en formats.

Anderzijds zijn er heel wat medewerkers van uitzendbedrijven die de sprong willen wagen om het zelf anders en beter te gaan doen. Ze springen in het gat van de maatgerichte dienstverlening, die een antwoord biedt op de soms onpersoonlijke en gestandaardiseerde processen die de consolidatiegolf met zich heeft meegebracht. ” Nochtans is het niet zo evident om een vliegende start te nemen in de sector. “Klopt, want in de eerste plaats is het een heel complexe materie”, vindt Stockmans.

“Er komt erg veel regelgeving en administratie bij kijken: het opstellen van diverse soorten contracten, de correcte verloning, de regels bij ziekte en verlof,… Noem maar op. Een tweede moeilijheid is dat er een borg van 75.000 euro moet betaald worden om een licentie te krijgen. Dat is zeker niet evident. En ik zie tot slot ook startende uitzendkantoren snel afhaken omdat ze in de beginfase alles moeten voorfinancieren. Zij moeten de lonen van hun uitzendkrachten betalen, maar krijgen zelf pas hun centen van de bedrijven na verloop van tijd. Dan moeten ze dus al bij de start een mooie financiële buffer hebben.”

Geen bla bla

En toch profileren de nieuwkomers zich als uniek. “Een aantal uitzendkantoren zoeken niches op, zoals een specifieke sector of talent”, stelt Stockmans. “Wij bij Flexer kiezen ervoor om ons te onderscheiden met een simpele aanpak: geen bla bla, maar gewoon snel en gericht de juiste mensen op de juiste plaats neerzetten. Back to the basics, zeg maar. Offertes zijn maximaal 1 pagina lang. Verkoopspraatjes om andere afdelingen te promoten, laten we achterwege. Klanten waarderen dat.”

Detecteren

En verder? “Het klinkt misschien als een cliché, maar wij gaan echt tijd vrijmaken om te luisteren naar onze uitzendkrachten. We willen hun volledige carrière in handen nemen en voorstellen van opdrachten doen bij bedrijven en projecten waar ze écht bij passen. Onze consulenten moeten dus ware people managers zijn. Het is hun taak om doorheen moeilijke cv’s te kijken. Zij moeten talent detecteren en dit voorstellen aan bedrijven die misschien andere vereisten op papier hadden gezet. Mensen maken het verschil, daarbij gesteund door moderne technologie. Want geloof me vrij, zonder doorgedreven automatisatie van een aantal processen, red je het in deze branche niet.

(kme) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook