Vorige

1 van 8

Volgende
Volgend artikel:

Welke voordelen hebben leerkrachten met een vaste benoeming

Nieuwe loongrenzen vanaf 1 januari: een overzicht

31 december 2012
Verschillende regels voor bedienden, zoals deze rond de proefperiode en het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, zijn gebonden aan de hoogte van het loon van de werknemer. Deze loongrenzen worden jaarlijks geïndexeerd, wat betekent dat er vanaf 1 januari 2013 nieuwe bedragen gelden. Een overzicht.

Om na te gaan of bepaalde loongrenzen worden bereikt, kijkt men naar het bruto jaarloon van de werknemer. Het bruto jaarloon is het bruto maandloon vermenigvuldigd met 12 en vermeerderd met de eindejaarspremie, het variabel loon, het vakantiegeld en de overige voordelen die in de overeenkomst zijn vastgelegd. Vanaf 1 januari 2013 worden de loongrenzen geïndexeerd, wat een aantal veranderingen met zich meebrengt …

1. Proefperiode voor bedienden

De proefperiode duurt bij bedienden tussen 1 en 6 maanden. Voor wie meer verdient dan 38.665 euro per jaar (= bruto jaarloon) duurt de proefperiode tussen 1 en 12 maanden.

Meer informatie over de proefperiode

2. Opzegtermijn bij ontslag bedienden

De opzeggingstermijn van bedienden die ontslagen worden, bedraagt 3 maanden per begonnen schijf van 5 jaar anciënniteit. De opzegtermijn van werknemers die jaarlijks meer verdienen dan 32.254 euro en die ontslagen worden door hun werkgever wordt vastgesteld bij overeenkomst, die ten vroegste gesloten wordt op het moment waarop de opzegging wordt gegeven, of door de rechter.

Bedienden die zélf ontslag nemen hebben een opzeggingstermijn van 1,5 maand als hun anciënniteit minder dan vijf jaar bedraagt. Voor bedienden met een hogere anciënniteit dan vijf jaar geldt de opzegtermijn maximaal 3 maanden. Werknemers met een jaarloon boven 32.254 euro die zelf hun ontslag indienen moeten een opzegtermijn van 4,5 maand respecteren, voor wie het dubbel verdient (64.508 euro) is dit hoogstens 6 maanden.

Voortaan worden de opzegperiodes voor wie in dienst kwam na 31 december 2011 in kalenderdagen uitgedrukt. Dit omdat de arbeiders- en bediendenstatuten steeds meer naar elkaar moeten toegroeien.

De tegenopzeg door de ontslagen bediende bedraagt 1 maand wanneer men jaarlijks maximaal 32.254 euro verdient en 2 maanden wanneer het jaarloon tussen 32.254 en 64.508 euro ligt. De tegenopzeg van bedienden met een jaarloon van meer dan 64.508 euro wordt overeengekomen door de partijen (maximum 4 maanden).

Meer informatie over de opzegtermijn

3. Sollicitatieverlof

Tijdens de opzegtermijn mag de bediende in principe één dag per werkweek betaald op zoek gaan naar een andere job. Bedienden die jaarlijks meer dan 32.254 euro verdienen krijgen pas een dag sollicitatieverlof per week in de laatste 6 maanden van hun opzegtermijn, voor deze 6 maanden is dit slechts een halve dag per week.

Meer informatie over het sollicitatieverlof

4. Het concurrentiebeding

Het concurrentiebeding geldt niet voor bedienden met bruto jaarlonen die bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet meer dan 32.254 euro bedragen. Voor werknemers met een jaarloon tussen 32.254 euro en 64.508 euro wordt het concurrentiebeding enkel gesloten voor specifieke functies die vastgelegd zijn bij sectorale cao of op basis van een bedrijfs-cao.

Bij jaarlonen van meer dan 64.508 euro is er altijd sprake van een concurrentiebeding, tenzij voor functies die bij cao zijn uitgesloten. Voor handelsvertegenwoordigers kan er steeds een concurrentiebeding worden gesloten voor wie een jaarloon heeft van meer dan 32.254 euro.

Meer informatie over het concurrentiebeding

(nm) – Bron: ADMB 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Of zoek in 13244 andere jobs