Nieuw in de bioscoop: O'Horten

Bent Hamer, de Noorse regisseur die je zou moeten kennen van de heerlijke plattelandskomedie Kitchen Stories of van de Bukowski-verfilming Factotum, is een specialist in tedere portretten van zwijgzame, eenzame mannen. Odd Horten is zo'n ontroerende knar.

13 januari 2009

Delen

In een opeenvolging van prachtige black-out/white-out beelden volg je hem op zijn laatste rit als pijprokende machinist door de donkere tunnels en over de witbesneeuwde bruggen van het treintraject Oslo-Bergen. Hij is 67 en gaat met pensioen. Wat daarop volgt, zijn een aantal niet te vatten winterse dagen waarin Horten beseft dat zijn leven als kersvers gepensioneerde plots allerhande bizarre richtingen begint uit te zwalpen.

Bijzonder komische richtingen weliswaar, want de avonturen die Horten beleeft zijn mild surrealistische sprookjes, melancholische en toch sprankelende schijfjes Scandinavische humor in de traditie van Aki Kaurismäki, maar dan net iets frivoler, en vooral hoopvoller.

Wij zijn dol op deze film, die uitmuntend in beeld is gebracht in een bijna over de hele lijn stikdonker Noorwegen, waar de smeltende sneeuw bij bakken uit de lucht valt, en waar zich achter de oplichtende ramen wonderlijke, onvergetelijke taferelen afspelen.

Bent Hamer won met O'Horten verdiend de Robert Wise Award voor beste regisseur op het voorbije Filmfestival Gent. (HDP)

   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?