Nieuw in de bioscoop: '(N)iemand'

Tien jaar na haar succesfilm Rosie is Patrice Toye terug in de cinema. Of ze effectief ook tien jaar heeft gebroed op (N)iemand weten we niet, maar het zou kunnen, want haar nieuwe film is zeer doordacht en bij momenten bloedmooi.

21 december 2008

Delen

(N)iemand gaat over een neerslachtige man van veertig (Frank Vercruyssen) die op een dag besluit spoorloos te verdwijnen terwijl zijn vrouw denkt dat hij in een brand is omgekomen. Hij trekt naar een verlaten eiland in de Caraïben, waar hij echter compleet aan lager wal geraakt. Na vijf jaar besluit hij terug te keren naar België, maar wat er dan gebeurt, kunnen we niet verklappen zonder de film te verpesten. Patrice Toye schreef het scenario van (N)iemand samen met de Noor Bjørn Olaf Johannessen.

Door die samenwerking is er een vreemdsoortige, Scandinavisch aandoende melancholie in de film gesijpeld, een soort ijl surrealisme dat dag- en koortsdromen doet opgaan in de werkelijkheid en vice versa, zonder dat het verhaal ongeloofwaardig wordt. Vaak geeft dat aanleiding tot betoverend mooie beelden, geaccentueerd door ongrijpbare muziek van PJ Harvey-producer John Parish, die ook al de muziek voor Rosie maakte. Maak je echter geen zorgen, want (N)iemand is geen hermetische artfilm geworden, wel een ontroerend en verrassend verhaal over liefde en mensen op zoek naar geluk. (HDP)

  Beantwoord een eenvoudige vraag, en maak kans op een duoticket...

   Toe aan een nieuwe job? Bekijk hier het jobaanbod.  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?