Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 274

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Niet vergeten bij sollicitaties: je buikgevoel

Aanvaardde je ooit al eens een jobvoorstel terwijl je daar eigenlijk een slecht gevoel bij had? Meestal blijkt dat buikgevoel juist te zijn.

Uit een rondvraag van rekruteringsbureau Robert Half bij duizend Belgische bedienden blijkt dat 1 op 4 Belgische bedienden al eens een jobvoorstel aanvaard heeft terwijl er bij hem of haar toch iets knaagde. Dat voorgevoel bleek geen loos signaal. Zo ziet 83 procent van deze groep achteraf hun buikgevoel bevestigd en raken ze ongelukkig in de job. Meer zelfs: bijna de helft van de bedienden (47 procent) die ondanks twijfels toch een job aanvaardde, nam nadien ontslag.

Voor werkgevers lijkt dit een duidelijk signaal. Aan hen om zich vandaag te onderscheiden met authenticiteit én met een duidelijke bedrijfscultuur. “Om verkeerde aanwervingen te voorkomen, schets je tijdens het sollicitatieproces best een eerlijk beeld van de functie en het bedrijf”, zegt Iris Houtaar, associate director bij Robert Half.

Voortijdig afhaken

Er zijn, mede op basis van hun buikgevoel, ook kandidaten die voortijdig afhaken. Eén op vier respondenten uit het onderzoek stelt dat ze al eens op eigen initiatief een sollicitatieprocedure afbraken tijdens of na het eerste gesprek. Mannen doen dit vaker dan vrouwen, en jongere werknemers vaker dan oudere. Verder blijkt dat ongeveer de helft van de bedienden (48 procent) in België al eens een concreet jobvoorstel weigerde.

Sollicitanten geven er om diverse redenen voortijdig de brui aan: de taken voldeden inhoudelijk niet aan hun verwachtingen, ze voelden geen band met het bedrijf óf ze vonden het loonvoorstel te laag. “Om te vermijden dat sollicitanten vroeg in het sollicitatieproces afhaken, raden we steeds aan om meteen een duidelijk beeld te schetsen van de functie, de taken die de kandidaat zal uitvoeren, de arbeidsvoorwaarden, de bedrijfscultuur en de ‘purpose’ van de organisatie”, aldus Iris Houtaar van Robert Half. “Kandidaten hebben immers steeds vaker de keuze tussen meerdere voorstellen.”

(William Visterin)

26 november 2019
Anderen bekeken ook