Vorige

1 van 98

Volgende
Volgend artikel:

Limburger gaat nog altijd met de auto naar het werk

Neem jij binnenkort de e-cargobike?

18 juli 2016
e-cargobike
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt voor het proefproject een subsidie van 40.000 euro uit.
Groene energie combineren met een vlottere mobiliteit. Dat is het opzet van het proefproject ‘Testcaravaan Ondernemers-Cargobikes & Trailers’. “Cargobikes nemen minder ruimte in beslag, waardoor de wegcapaciteit verhoogt en ze veel vlotter kunnen doorstromen.” Een alternatief voor de bestelwagen dus, maar hoeveel kost zoiets?

In Leuven werd onlangs het driejarige Testcaravaan-project van de vzw Bycykel op gang getrapt. Hierbij kunnen ondernemers verschillende e-cargobikes en trailers uittesten, met bijhorende transportboxen. “Alle beschikbare cargofietsen zijn e-versies”, aldus Jürgen Craeye, directeur van Bycykel.

Cargobikes bestaan op zich al lang, maar waren tot voor kort eerder een randfenomeen. De laatste jaren is het geloof in de moderne versie van de good old bakfiets echter gegroeid. Volgens ondernemersorganisatie Unizo, die het project ondersteunt, hebben zo’n e-cargobike en fietstrailer (transportkar) verschillende voordelen. “Zowel op ecologisch vlak als qua efficiëntie bieden ze een meerwaarde ten opzichte van het traditioneel gemotoriseerd vervoer. Nu staan we vaak met zijn allen stil naar en in onze steden”, meent Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Bakfiets 2.0

Bijkomend voordeel, volgens Van Assche, is dat we bij het gebruik van e-cargobikes geen last hebben van beperkingen als lage-emissiezones, venstertijden of tonnagebeperkingen. “Het is in bepaalde omstandigheden dus zeker een flexibel alternatief voor leveringen binnen korte afstand.”

Intussen kunnen ondernemingen en instellingen zo’n e-vrachtfiets uitproberen, om na te gaan welk type fiets het best past bij hun behoeften. “Het project biedt ondernemers de kans om hun koudwatervrees te overwinnen”, klinkt het bij Unizo. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (zie foto) trekt voor het proefproject een subsidie van 40.000 euro uit.

Voorlopig voorziet de Vlaamse overheid geen financiële tussenkomst bij de aankoop van een e-vrachtfiets, maar het uittesten is gratis. En om je een idee te geven: om achteraf een exemplaar te kopen, telt een bedrijf afhankelijk van het model (en inclusief transportbox) een slordige 4.000 à 5.000 euro neer.

(wv) - Meer info: bycykel.be/testkaravaan.html 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14823 andere jobs