Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Nee, verwacht in 2022 geen loonsopslag

Loonsopslag 2022
Kijk je vol verwachting uit naar opslag in het nieuwe jaar? Think again, volgens een onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half is de kans klein dat dit ook effectief zal gebeuren … Toch zijn er ook positieve vooruitzichten.

3 opmerkelijke trends in 2022

Net als de voorgaande jaren geeft het jaarlijks onderzoek achter de Salarisgids van rekruteringsspecialist Robert Half ons een inkijk in de salarissen en trends op de arbeidsmarkt. Ook in de recente Salarisgids 2022 zijn een paar opmerkelijke trends zichtbaar.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

1. Geen opslag

9 op 10 Belgische werkgevers (89%) verwacht in 2022 geen stijging van het vaste loon voor huidige werknemers, m.a.w. de kans dat je als vaste werknemer volgend jaar opslag krijgt, is bijzonder klein. Toch wil 14% van de werkgevers hun vast personeel wel extra belonen d.m.v. hogere bonussen of extralegale voordelen.

Jeroen Diels, director bij Robert Half: “Bedrijven willen hun personeel belonen voor het harde werk dat ze geleverd hebben in een allesbehalve evident klimaat, maar hebben vaak de middelen niet om hun appreciatie te tonen met een loonsverhoging. Het is daarom dat werkgevers inzetten op zaken waar ze wel mee kunnen uitpakken. Denk maar aan bonussen, extralegale voordelen en een helder, flexibel beleid.”

Onderhandel over je loon... 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

2. Kleinere kantoorruimtes

De nieuwe, hybride manier van werken is voor heel wat bedrijven een praktische en logistieke uitdaging. 38% van de ondervraagde werkgevers overweegt zelfs om de huidige kantoorruimte te verkleinen.

Jeroen Diels: “Het idee van een kantoor waar iedere werknemer elke dag aan zijn eigen bureau zit te werken, is ondertussen een beetje achterhaald. Daarom dat bedrijven ook hun kantoorruimte zullen laten mee evolueren met de flexibiliteit die telewerk met zich meebrengt. Het budget dat daarbij vrijkomt, kan dan weer voor andere doeleinden ingezet worden.”

CHECK: Hebben we nog een kantoor nodig?

3. Meer diversiteit, gelijkheid en inclusie

Steeds meer bedrijven nemen initiatieven om de diversiteit, gelijkheid en inclusie op de werkvloer te bevorderen. Dit gebeurt zowel bij het huidige personeel (door bv. infosessies of ondersteuning bij carrièreontwikkeling) als bij het aantrekken van nieuwe collega’s. Zo past 54% van de werkgevers zijn vacatures aan om divers talent aan te trekken, werkt 44% met een systeem van anonieme cv’s en traint 40% zijn personeel op het herkennen van onbewuste vooroordelen tijdens het sollicitatieproces.

Jeroen Diels: “Dergelijke initiatieven zijn ethisch gezien een mooie zaak maar blijken ook een positieve impact te hebben op de sfeer op de werkvloer. 40% van de managers geeft aan dat hun inspanningen voor een betere werksfeer zorgen. En dat is dan op zijn beurt weer voordelig voor het aantrekken en behouden van personeel.”

Lees ook: Werknemer wil meer diversiteit op werkvloer

(fd)

24 november 2021
Anderen bekeken ook