Eerste werkdag
Vorige

1 van 37

Volgende

Namen onthouden: 6 handige trucs

Een nieuwe collega, een nieuwe klant, een nieuwe baas … Ze hebben zich wel aan je voorgesteld, maar een dag later schiet hun naam je al niet meer te binnen. Het overkomt iedereen wel eens, en toch blijft het bijzonder pijnlijk. Daarom ...
#

6 tips die je helpen om in de toekomst iedere naam te onthouden:

 1. Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, herhaal dan even nadrukkelijk zijn naam. Als je meteen ook een kort gesprek met elkaar hebt, herhaal die naam dan gerust opnieuw. Op die manier prent je zijn of haar naam echt in je geheugen, en kan je de naam beter associëren met het gezicht. Zorg wel dat je de naam van de andere persoon niet in iedere zin herhaalt. Dat is dan weer erg storend.

   
 2. Als de kennismaking zich voordoet in de zakelijke sfeer, zorg dan dat je visitekaartjes uitwisselt. Upload de gegevens van de andere persoon in je smartphone en voeg er indien nodig wat extra informatie aan toe.

   
 3. Soms kan een ezelsbruggetje helpen. Maak een verbinding tussen de naam en een fysiek of mentaal aspect van de persoon. Luc Appermont presenteerde televisieprogramma’s, dus zijn ‘mond mocht niet haperen’. Hou de ezelsbruggetjes die je gebruikt wel voor jezelf.

   
 4. Ben je vrij zeker dat iemand zich al eens eerder aan je heeft voorgesteld, maar schiet zijn of haar naam je niet te binnen? Vraag dan beleefd of die persoon zich nog even opnieuw zou willen introduceren. Luister dan wel heel goed en vergewis jezelf ervan dat je de naam dit keer wél onthoudt.

   
 5. Als je je nog de omstandigheden van een eerste ontmoeting kan herinneren, maak daar dan een toespeling op. De ander ziet dan dat je hem of haar nog wel kan plaatsen, maar dat enkel de naam je ontglipt. “Hallo, ik ben Karen. We hebben elkaar enkele maanden geleden ontmoet op de receptie van (…). Het spijt me, maar kan je je naam nog eens herhalen?”

   
 6. Als ultieme noodoplossing is er altijd nog het trucje van Ronald Reagan, die tijdens zijn presidentschap soms duizend mensen per dag de hand moest schudden. “Het spijt me, maar ik ben even uw naam kwijt”, zei Reagan wanneer zijn geheugen hem weer in de steek liet. Als de ander dan antwoordde: “Ik ben Bob Jacobson, meneer de president” dan antwoordde Reagan: “Uiteraard is je voornaam Bon, maar je achternaam ontschoot me even.”

(mo) 

16 september 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook