Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 274

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Naast je droomjob gegrepen? Zo krijg je een 2de kans!

2de kans sollicitatie
Je kan verliefd worden op iemand anders, maar je kan ook verliefd worden op een job. Je leest een functieomschrijving en je hartslag gaat de hoogte in. Yes, je hebt die ware droomjob eindelijk gevonden!

Daarna doe je een liefdesaanzoek in de vorm van een sollicitatiebrief en ondertussen droom je hoe je binnenkort betaald wordt om te doen wat je graag doet.

Intussen stop je met andere sollicitaties want je kan je niet meer voorstellen om ergens anders te werken. Maar net zoals in menselijke relaties, durft ook hier de liefde wel eens niet wederzijds te zijn. Je wereld stort even in en je gaat door 5 verschillende fases:

  1. Ontkenning: “Er moet een fout gebeurd zijn, deze afwijzing was niet voor mij bedoeld.”
  2. Woede: “Hoe durft dat bedrijf mij zo behandelen!?”
  3. Depressie: “Ik ben een loser, niemand zal mij ooit nog aannemen.”
  4. Onderhandeling: “Als ze me kunnen uitleggen waarom iemand anders beter was dan ik, kan ik alsnog bewijzen de enige juiste persoon voor die job te zijn!”
  5. Acceptatie: “Wat heb ik nu geleerd uit deze haat-liefderelatie? Hoe moet het nu verder?

De meeste afgewezen werkzoekenden blijven hangen in fases 2, 3 of 4. Ze kunnen zich er niet over zetten, waardoor ze heel wat kansen laten liggen.

What doesn’t kill you, makes you stronger

Het is niet omdat een bedrijf zegt: “Niet vandaag”, dat ze bedoelen: “Nooit of te nimmer”. Wanneer een recruiter jou niet selecteert, wil dat niet zeggen dat die je volledig afschrijft. Voor één vacature zijn er vaak een massa aan sollicitanten en mensen aanwerven is geen exacte wetenschap, er komen heel wat subjectieve factoren bij kijken. Het is daarom fout van te denken dat je niet goed genoeg bent. Je kan de afwijzing gebruiken om je karakter en professionalisme te laten zien aan de recruiter.

Liefde is ... een beetje slijmen

Wanneer je wordt afgewezen zou je kunnen reageren met een gemeen antwoord. Anderen zullen dan weer zeer wanhopig vragen wat ze precies allemaal fout hebben gedaan. Het is echter een pak effectiever van te laten zien dat je je hoofd niet laat hangen. Complimenteer de recruiter met zijn nieuwe aanwinst en laat voelen dat je bereid bent om even te wachten.

Een goed voorbeeld hoe je het kan aanpakken is deze:

"Bedankt om me op de hoogte te brengen. Ondanks dat ik zeer teleurgesteld ben dat ik niet geselecteerd ben, ben ik zeer blij voor jullie dat jullie de juiste persoon voor de job hebben gevonden. Uiteindelijk is dat het belangrijkste. Ik vond het in ieder geval een zeer leerrijk sollicitatieproces en ben gemotiveerder dan ooit om voor jullie bedrijf te mogen werken. Houd me dus zeker op de hoogte wanneer jullie nieuwe vacatures zouden uitschrijven of als jullie iemand zoeken met mijn profiel.” 

Door zo’n boodschap te sturen, kan je de relatie tussen jou en je droombedrijf onderhouden. Het zou niet slim zijn van alles wat jullie hebben opgebouwd en alle moeite die je al gedaan hebt, zomaar weg te gooien. Bovendien gebeurt het vaak dat nieuwe werknemers al na één maand het bedrijf (moeten) verlaten omdat één van beide partijen het toch niet de perfecte match bleek.

Blijf dus zeker niet bij de pakken zitten! Overdrijven is echter nooit goed. Wanneer versieren eerder stalken wordt, is de kans klein dat er ooit een trouwfeest komt.

(mr) 

27 juli 2018
Anderen bekeken ook