Loonkloof
Vorige

1 van 127

Volgende

Moeders werken vooral voor het geld

21 september 2011
Vrouwen met kinderen gaan in de eerste plaats werken om geld te verdienen. Bijna driekwart van de moeders ging na de geboorte van de kinderen wel minder werken.
Mama's geld

Voor een op de drie moeders is geld verdienen de belangrijkste reden om te werken, zo blijkt uit Nederlands onderzoek van Jonge Gezinnen bij 818 werkende moeders. Andere drijfveren zijn de sociale contacten, het feit dat men meer is dan alleen moeder en de kans om even het huis uit te gaan.

Minder werken

Ongeveer drie op de vier vrouwen gingen minder werken na de geboorte van hun kinderen. Bijna de helft van de moeders is tevreden over het aantal uren dat ze werkt. 35 procent zou liever wat minder werken als ze die mogelijkheid hadden.

Een kwart van de werkende moeders werkt soms thuis. De helft van de moeders zou liever af en toe thuiswerken, maar krijgt daartoe voorlopig niet de kans.

Kinderopvang

Als oppas worden in de eerste plaats de (schoon)ouders ingeschakeld (31 procent). Daarnaast gaan veel kinderen naar een kinderdagverblijf (29 procent) en soms zorgt ook de vader voor de kinderen wanneer moeder uit werken gaat (22 procent).

Bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen zegt gelukkig te zijn met haar job en deze goed te kunnen combineren met haar gezin. Toch zegt een derde van de werkende moeders last te hebben van schuldgevoelens wanneer ze hun kinderen achterlaten bij de kinderopvang.

(mo)

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook