Mijn collega is ernstig ziek, maar zwijgt omdat ze vreest voor haar job. Zeg ik het?

Het beste wat je kan doen, is jouw collega overtuigen om open te zijn over de situatie omdat dit op lange termijn de beste keuze is.
#

Vooraf kan ze eerst advies vragen bij de (bedrijfs)arts over de mogelijkheden en de eventuele risico’s om aan het werk te blijven. Dit gebeurt in een vertrouwelijke sfeer. Blijft ze toch werken, ondanks het advies om thuis te blijven, kan de situatie alleen maar verder escaleren. Hierdoor kan het nog langer duren vooraleer ze volledig hersteld is, wat voor geen van beide partijen een goede situatie is.

Als iemand ernstig ziek is, laat zich dat voelen in het werk dat niet meer optimaal verloopt. Om misverstanden en onbegrip te vermijden, is het altijd beter dat ze dit met haar baas bespreekt. Bovendien kan een open dialoog er misschien voor zorgen dat er naar oplossingen wordt gezocht waaraan ze zelf nog niet heeft gedacht. Wanneer ze toch weigert om dit te doen en de situatie wordt onhoudbaar, kan je misschien best de HR-afdeling in vertrouwen inlichten. Houd er dan wel rekening mee dat je vertrouwensrelatie met jouw collega op het spel kan komen staan.

(Ilse Claes is arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group). 

21 augustus 2009
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook