Meeste bedrijven ontsnappen aan nieuwe wet op toplonen

De nieuwe wet op toplonen is geen garantie voor het uitblijven van nieuwe excessen. “De nieuwe regels gelden enkel voor autonome overheidsbedrijven en voor beursgenoteerde bedrijven. De meeste bedrijven die in België actief zijn, ontsnappen eraan”, zegt Aurore Gillet van advocatenkantoor Loyens & Loeff.

21 september 2010

Delen

De bom over de verloning van topmanagers barstte enkele jaren terug al. Toen de exuberante vergoeding van toenmalig Picanol-topman Jan Coene uitlekte, klonk een luide roep naar beperkende regels.

Het federale parlement stelde dit voorjaar bindende regels op en werd een nieuwe wet inzake deugdelijk bestuur en gouden parachutes goedgekeurd. Die wet beperkt bonussen en vertrekvergoedingen.

Wat zegt de nieuwe wet?

Bonussen

  • Voor de variabele verloning moeten duidelijke en objectieve criteria opgesteld worden. De betaling van het variabel loon kan enkel wanneer deze criteria voor de aangegeven periode worden bereikt.
  • Als de variabele bezoldiging meer dan 25 procent uitmaakt van het totale loonpakket van alle kaders van de firma, moet de bonus verplicht in de tijd gespreid worden. Pas na drie jaar krijgt een werknemer 100 procent van zijn variabel loon.
  • De regels treden in werking vanaf het boekjaar dat volgt op 31 december van dit jaar, voor de meeste bedrijven dus 1 januari 2011.

Vertrekvergoedingen

  • De regels gelden vanaf mei dit jaar voor alle nieuwe en verlengde contracten. Bestaande contracten blijven dus buiten schot.
  • De opzegvergoeding mag maximaal 12 maanden loon bedragen.
  • Het renumeratiecomié van een bedrijf kan voorstellen de opzegvergoeding op te trekken naar maximaal 18 maanden, op voorwaarde dat de Algemene Vergadering dit goedkeurt.

  

Grote impact

Volgens Aurore Gillet, specialist arbeidsrecht bij Loyens & Loeff, gaat die nieuwe wet niet ver genoeg. “Het grootste deel van de bedrijven die in België actief zijn, ontsnappen aan de nieuwe wet. De nieuwe regels over de beperking van de opzegvergoedingen en de variabele lonen gelden enkel voor onze autonome overheidsbedrijven (Belgacom, NMBS, De Post, VRT …) en de Belgische beursgenoteerde bedrijven zoals Dexia, KBC of Solvay. Op internationale groepen zoals BNP Paribas Fortis of AB InBev en niet-beursgenoteerde bedrijven heeft de wet geen effect.”

In de Belgische bedrijven waarop de nieuwe wet wel van toepassing is, heeft ze dan weer een grote impact. Gillet: “Alle kaders met enige verantwoordelijkheid over het algemeen beheer zullen zich moeten houden aan de nieuwe regels. Daar vallen zowel de uitvoerende bestuurders onder als de directie, het dagelijks bestuur en alle comités waar over het algemeen beheer gediscussieerd wordt.”

Beursgenoteerde bedrijven vrezen ook dat ze als gevolg van de nieuwe wet nog maar moeilijk topmanagers kunnen aantrekken. “Die zullen kiezen voor internationale groepen of niet-beursgenoteerde Belgische bedrijven, die niet aan de nieuwe strenge regels met betrekking tot bonussen en vertrekvergoedingen moeten voldoen”, meent Gillet.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?