Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 544

Volgende

Meer werk dan werknemers in de VS

Moest er een match zijn tussen elke aangeboden job en de werkzoekenden op de arbeidsmarkt dan zou er geen werkloosheid zijn in Amerika.

Al 3 maanden aan een stuk is er meer werk dan dat er werkzoekenden zijn. Dat betekent dat de economie zodanig snel groeit dat de jobmarkt het aantal werkkrachten overstijgt.

In cijfers

In maart waren er 48.000 meer openstaande jobs dan dat er werkzoekenden waren; in april waren dat 352.000 meer jobs dan dat er werkzoekenden waren. In mei bedroeg de werkloosheid in de Verenigde Staten nog maar 3,8%. Een record dat geleden is sinds het jaar 2000.

Het voorbije jaar creëerde de Amerikaanse economie zo’n 2,4 miljoen nieuwe jobs. Het aantal jobs steeg in de verschillende economische sectoren, maar vooral in de dienstensector en in de productie, handel en transport. Tijdens deze periode werden zo’n 66,1 miljoen mensen gerekruteerd.

Het percentage mensen dat ontslag neemt om ergens anders te gaan werken, blijft wel opvallend laag. Zeker in vergelijking met andere periodes van hoogconjunctuur. Het zogenaamde 'jobhoppen' zit er bij de oudere generaties niet zo in en sinds de crisis spelen veel mensen – begrijpelijk - op veilig.

Korrel zout

Want hoewel de economie nu overduidelijk groeit, blijven velen cynisch en worden de optimistische cijfers met een korrel zout genomen.

De manier waarop de werkloosheidscijfers worden berekend is niet erg duidelijk. Econoom Nicholas Eberhardt heeft zijn eigen kijk op de situatie. Hij stelt dat voor elke werkloze Amerikaan tussen de 15 en 55 er eigenlijk 3 zijn die niet werken en ook niet actief op zoek zijn naar werk.

Het cijfer is vertekend, zeker als je weet dat 57% van de blanke mannen die het arbeidscircuit hebben verlaten een invaliditeitsvergoeding krijgen. Mensen die minder uren presteren dan ze zouden willen worden als ‘actief’ geteld, terwijl ze amper rondkomen of zichzelf als werkzoekend zien. Ook wie na jaren zoeken zonder resultaat de zoektocht naar werk heeft opgegeven, wordt niet langer gezien als werkzoekende. Deze mensen worden in de berekening van het werkloosheidscijfer dus niet meer meegeteld. Lijk je niet meer actief op zoek naar werk? Dan besta je voor het U.S. Bureau of Labor Statistics niet meer.

Daar komt nog bij dat de 'gig economy' of 'deeleconomie' in de VS enorm aan populariteit wint. Die snel ontwikkelende, jonge economie zou goed zijn voor ruim 31% van alle jobs. Deze nieuwe manier van zaken voeren, wordt vooral gebruikt door bedrijven als Uber, AirBnb, Deliveroo, … In totaal gaat het om 78 miljoen mensen. Het grote nadeel? Deze gig-werkkrachten hebben vaak weinig tot geen sociale bescherming en werken onder het minimumloon. Het wordt dan ook vaak gedaan als bijberoep, maar veel mensen moeten er ook een gezin van onderhouden en nemen deze jobs als laatste red- of lapmiddel. Maar worden dus wel gezien als niet-werkzoekend.

Hoewel de economie dus wel degelijk aan een opmars bezig is, bieden de kanttekeningen toch nog wat perspectief.

(sjv) – Bron: Express Business 

7 augustus 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook