Vorige

1 van 46

Volgende
Volgend artikel:

Corona-ouderschapsverlof: alles wat je moet weten

Meer verlof voor Facebook-werknemers als naaste overlijdt

3 maart 2017
Rouwen om het verlies van je kind, man of familielid vraagt tijd. Daarom verhoogt Facebook het rouwverlof tot twintig dagen wanneer een gezinslid overlijdt en tot tien dagen wanneer iemand anders uit je familie sterft.
Facebook min 1

Bijna twee jaar geleden verloor Facebook’s COO Sheryl Sandberg onverwachts haar echtgenoot tijdens een trip in Mexico. In die moeilijke periode, waar haar kinderen hun moeder meer dan ooit nodig hadden, kon ze gelukkig rekenen op het rouwverlof dat het bedrijf aanbood.

20 Dagen

Nu gaat het Amerikaanse techbedrijf nog een stap verder. Wanneer een gezinslid overlijdt, kunnen werknemers beroep doen op twintig betaalde verlofdagen. Dat is bijna zeven keer meer dan in België, waar de werknemer recht heeft op slechts drie dagen verlof bij het overlijden van de echtgenoot, het kind of de (schoon)ouders.

Daarnaast verhoogt Facebook ook het aantal vrije dagen voor het overlijden van een familielid tot tien dagen. In België krijg je twee dagen vrij voor het verlies van een inwonende (schoon)broer, (schoon)zus, opa, oma of kleinkind. Als een familielid van de tweede graad sterft en niet bij je inwoont, heb je amper recht op een vrije dag: op de dag van de begrafenis.

Ziekte

Facebook trekt ook het betaald familiaal verlof op tot zes weken. Hierop kunnen werknemers beroep doen wanneer ze moeten zorgen voor een ziek familielid, bijvoorbeeld als een van de ouders dementerend is.

En daar stopt het niet. Facebook introduceert ook het betaalde family sick time. Dat geeft werknemers het recht om jaarlijks drie dagen vrij te nemen als hun kind bijvoorbeeld de griep heeft. Hiermee stapt Facebook af van de wettelijk voorgeschreven regels in Amerika.

Kantelpunt

Vandaag moet een Amerikaans bedrijf met meer dan vijftig werknemers zorgen voor maximum twaalf weken verlof bij ziekte of overlijden. Het nadeel: het verlof is onbetaald en geldt alleen voor mensen die voltijds en langer dan een jaar voor het bedrijf werken.

Sheryl Sandberg vindt dat niemand zou moeten kiezen tussen werken én er voor hun familie zijn. Net daarom neemt het bedrijf het voortouw en hoopt dat anderen zich bij hen aansluiten. “Het is niet alleen respectvol om te doen, maar als bedrijf win je er ook bij. De loyaliteit naar het bedrijf neemt toe en medewerkers presteren beter”, klinkt het.

(dt/em) - Bron: UK Business Insider 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15152 andere jobs