'Een diploma is en blijft een must'
Een diploma, motivatie en sociale vaardigheden. Op de arbeidsmarkt van vandaag is dat de Heilige Drievuldigheid. "En je hebt natuurlijk ook geluk nodig" ...
“Een carrièreplanning is wel het laatste wat ik had. Het is me vooral overkomen”, steekt Jan Verheyen meteen van wal.
Tot het zesde jaar economische heeft hij het uitgehouden in het middelbaar. “Ik was wel erg actief in de school, maar sommige vakken deed ik echt niet graag.” Met vijf tekorten tot gevolg. “Ik ging ervan uit dat ze me gingen delibereren. In mijn jeugdige arrogantie ben ik mijn afscheidsbrief in de vijf bakjes van de betreffende leerkrachten gaan deponeren”, vertelt hij.
Op zijn vijftiende wist Jan al dat hij ‘iets’ met film wou doen. Hij organiseerde een eigen filmfestival en richtte met kompaan Marc Punt een eigen distributiebedrijf voor films op: Independent Films, dat overigens nog altijd bestaat. “Ik heb er een kleine 300 euro voor geleend bij familie”, herinnert hij zich nog. Jan was toen 19, Marc 20. “Film stond in Vlaanderen op een keerpunt. Filmdistributie was een eerder stoffige bedoening, een markt die wij helemaal door elkaar hebben geschud. Het was ook het begin van de Kinepolis-complexen waar we in uitstekende omstandigheden onze films konden vertonen.”
Verheyen is de eerste om toe te geven dat hij ook wel geluk heeft gehad. “Ook de timing zat mee. Maar dat is niet voldoende om het te maken. Passie en talent zijn evenzeer van tel.”
Tot midden jaren negentig bleef Jan bij Independent, al maakte hij ook verdere opgang als regisseur, waar hij vandaag nog het meest van bekend is. Intussen ging hij aan de slag bij Polygram en diens filmafdeling met Europese roots. Later werd hij programmadirecteur bij VTM. Intussen was hij vaak op televisie te zien en organiseerde hij events, zoals ‘De nacht van de wansmaak’. “Veel van die dingen zou ik eerder als sneeuwbaleffecten omschrijven. Ik was in het begin ook heel gulzig. Ik nam alles aan. Intussen heb ik ook ‘neen’ leren zeggen. Ik zou me vandaag zelfs eerder als huismus omschrijven.”
Jan Verheyen is het perfecte voorbeeld dat je zonder diploma ook carrière kunt maken. “Al denk ik niet dat het vandaag nog zou lukken. Het zou alleszins moeilijker zijn”, erkent hij. “Ook zou ik het toch niet zo fijn vinden als mijn dochter binnenkort voor de gelijkaardige vrijbuiters-route zou kiezen. Ik hoor het haar al zeggen: kijkt naar uw eigen.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Een diploma, motivatie en sociale vaardigheden. Op de arbeidsmarkt van vandaag is dat de Heilige Drievuldigheid. "En je hebt natuurlijk ook geluk nodig" ...
Ze hebben miljarden op hun bankrekening staan, maar kunnen geen diploma op hun CV voorleggen. Jobat stelt voor: de 15 rijkste schoolverlaters + hun geheim!
Een manier om je carrièrekansen exponentieel te verhogen, zijn de MBA-programma’s die via universiteiten en business schools worden aangeboden.
Regisseurs verdienen een aardige duit per film. Benieuwd naar het loon van James Cameron of Steven Spielberg? Jobat kent het!
Wat is een diploma nog waard nu studenten de masters als paternosterkralen aan elkaar lijken te rijgen? Wij gingen op bezoek bij enkele talentenjagers ...
Wacht jij op het werk al lang het juiste moment af om je baas aan te spreken over je loonsverhoging? Wacht niet te lang en stuur een e-mail.
Geld verdienen tijdens je lunchpauze: het zou zomaar kunnen. Heb je na het lezen van deze teaser honger naar meer? Lees dan zeker verder…
Nour en Kimberley vertellen over hun job bij Partena Professional.
Lang leve de middagpauzes. Maar zo’n break kan ook aardig mislopen...