Meer/minder verdienen Vorige

1 van 279

Volgende

Is het goed om het loon van je collega te kennen?

Het gemiddeld maandelijks brutoloon in België bedraagt 3.329 euro. Dat blijkt uit de loonwijzer 2018 van Jobat, een rondvraag bij 20.000 werkende Belgen. De lonen zitten in de lift. Maar groeit iedereen even snel?

4 december 2018

Delen

lager loon
Wat als blijkt dat jij minder verdient dan je collega die hetzelfde werk doet?

Een loon van 3.329 euro is natuurlijk een gemiddelde, dat veelverdieners naar boven trekken. Daarom vermelden we ook de mediaan: die ligt volgens Jobat precies op 3.000 euro bruto. De helft van de ondervraagden verdient dus minder dan 3.000 euro en de andere helft meer dan dat bedrag.

Nu we het gemiddelde en de mediaan kennen, is het de vraag of je ook het loon van je rechtstreekse collega kent. Onderzoekers van Harvard University en de Universiteit van Californië – Los Angeles (UCLA) zochten de effecten hiervan uit. Medewerkers konden alvast beter het loon van hun collega’s raden dan dat van hun manager. Al zijn de effecten verschillend.

Collega vs. baas

Medewerkers die te weten kwamen dat collega’s meer verdienden dan zijzelf, gingen minder hard werken. Als bleek dat een collega bijvoorbeeld gemiddeld 10 procent meer kreeg, daalde het aantal uren dat de minder verdienende collega op kantoor was met bijna 10 procent. Ook verstuurde hij zowat 4 procent minder mails en verkocht hij 7 procent minder.

Bij managers ligt dit anders. Blijkbaar zou het medewerkers eerder aansporen als ze het loon van hun baas kennen. Het zet hen aan om harder te werken omdat ze zo een beter idee hebben van wat ze in de (nabije) toekomst zouden kunnen verdienen.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?