Vorige

1 van 514

Volgende
Volgend artikel:

“Van zodra je afstudeert, ben je volwaardig politie-inspecteur”

Hoe groter het bedrijf, hoe minder werkgelegenheid

26 juli 2017
Wat heeft een bedrijf als Facebook gemeen met Apple, Amazon, Google en Microsoft, de meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven van de wereld? Ze stellen een pak minder volk tewerk dan hun industriële voorgangers.
Facebook werknemers

Twee voorbeelden zeggen het helemaal. Amazon is op de beurs dubbel zo veel waard als retailketen Walmart, maar heeft minder dan een kwart van het personeel van die laatste in dienst. De Amerikaanse autoproducent Ford geeft werk aan ruim 200.000 mensen en is een tiende waard van Facebook, dat amper 18.000 mensen in dienst heeft.

Nieuwe economie

Het succes van deze techbedrijven bevestigt ook hoe het (Amerikaanse) bedrijfsleven is veranderd. Amazon, Google en Facebook bestonden 25 jaar geleden niet eens. Microsoft en Apple zijn 40 jaar.

Deze vijf bedrijven staan symbool voor het debat over werkgelegenheid in een nieuwe economie, die wordt beheerst door automatisering, artificiële intelligentie en uitbesteding. Zo laat Apple zijn iPhones maken bij het Taiwanese Foxconn, waar meer dan een miljoen arbeiders aan de slag zijn.

Bedrijf Aantal werknemers Marktwaarde (in dollar)
Apple 116.000 745 miljard
Facebook 18.000 433 miljard
Ford 201.000 45 miljard
General Motors 215.000 52 miljard
Walmart 2,3 miljoen 240 miljard

De vergelijking die vaak opduikt in dit kader is die van Kodak versus Instagram. Twee bedrijven in een gelijkaardige sector. Kodak stelde ooit 140.000 mensen tewerk, maar toen Facebook onlangs Instagram kocht voor een miljard dollar werkten er bij dat bedrijf exact dertien mensen.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14293 andere jobs