Sollicitatietips
Vorige

1 van 236

Volgende
Volgend artikel:

Hoelang duurt een sollicitatieprocedure?

5 tips van Georges Leekens om als 50-plusser een topjob te scoren

“Ik denk nog lang niet aan mijn pensioen. Het liefste wat ik nog altijd doe, is op dat voetbalveld staan. Ik wil het gras kunnen blijven ruiken.” (George Leekens, voetbaltrainer)
Volgens de ene is Georges Leekens een opportunistische jobhopper, volgens de andere een vakman. De man tekende recent op zijn 67 een contract als bondscoach van Algerije. Weinigen doen het hem op die leeftijd na. Maar wat kunnen oudere sollicitanten van hem leren?
Georges Leekens
“Ik denk nog lang niet aan mijn pensioen. Het liefste wat ik nog altijd doe, is op dat voetbalveld staan. Ik wil het gras kunnen blijven ruiken.” (George Leekens, voetbaltrainer)

1. Onderhoud je relaties (en hou ze te vriend)

Een goed netwerk is goud waard. Je kan veel zeggen van Georges Leekens, maar de man is een meester in het netwerken en onderhouden van relaties. Zijn recent ontslag door de voorzitter van voetbalclub Lokeren verliep heel sereen. Leekens bleef de man zijn vriend noemen. Het was ook al de derde keer dat Leekens bij Lokeren aan de slag was.

2. Focus op je ervaring

Je ziet je leeftijd misschien als een struikelblok, maar je brengt heel wat (levens)ervaring aan de tafel. Iets dat je onderscheidt van andere kandidaten en waardevol kan zijn voor je toekomstige werkgever. Concentreer je dus op wat je weet, op wat je hebt geleerd tijdens je carrière en daarbuiten, en ondersteun je ervaring met voorbeelden uit de praktijk. Leekens ging bij 13 verschillende werkgevers aan de slag, en kwam er soms ook terug. Hij zette zijn realisaties duidelijk in de verf.

3. Wees up-to-date

Je hoeft niet per se een social media expert te worden, tenminste als dat niet de job is waar je voor solliciteert, maar wees wel mee met de laatste technologieën. Wees op de hoogte van trends, zowel op het vlak van technologie als binnen de sector waar je bedrijf opereert. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd blijft in de wereld. Up-to-date zijn komt overal van pas. Zo was Leekens een van de eerste coaches met een persoonlijke website. Interessant ook voor eventuele buitenlandse opdrachtgevers.

4. Wees proactief

Was er in de voetbalwereld een vacature, dan aarzelde Leekens vaak niet om zijn diensten aan te bieden. Of op zijn minst duidelijk te laten blijken dat hij beschikbaar was. Ga je op gesprek bij een bedrijf? Ploeg dan hun website door. Staat er iets op over de jaarresultaten of zelfs kwartaalopbrengsten? Hebben ze een blog? Zijn ze onlangs nog in het nieuws geweest? Wat weet je trouwens over je interviewer? Is het een HR-specialist, of zit de CEO voor je neus? Eventjes opzoeken op internet helpt zeker.


(wv) - Bron: MARK Magazine 

6 januari 2017
Anderen bekeken ook