Bedrijfswagen Vorige

1 van 124

Volgende

Mag ik met mijn bedrijfswagen op reis gaan?

Een firmawagen is gegeerd, maar ben je er ook iets mee als je op vakantie vertrekt?

5 augustus 2010

Delen

Met auto op vakantie

Werknemers die enkel een firmawagen krijgen voor professionele doeleinden, mogen er uiteraard niet mee op verlof trekken. Wie ook privéverplaatsingen mag doen met z’n bedrijfsauto, mag hem ook gebruiken tijdens de jaarlijkse vakantie. In principe, want er bestaan geen wettelijke regels over: het hangt af van de car policy van je bedrijf.

“Een werkgever kan perfect bepalen dat de werknemers met hun firmawagen geen privéverplaatsingen mogen maken in het buitenland”, vertelt Geert Vermeir, senior juridisch adviseur van SD Worx. “Maar in de praktijk gebeurt dat niet veel. Op reis gaan binnen West-Europa wordt dan ook niet vaak verboden. Meestal kijken bedrijven naar de autoverzekering: werknemers mogen met hun firmawagen op verlof gaan naar de landen die door de bedrijfspolis gedekt zijn. Dat geldt ook indien de werknemer toch een eigen extra verzekering zou nemen voor andere landen.”

Ga je als werknemer in tegen de car policy van je bedrijf, dan kan je dat duur komen te staan. Bij een reis naar een land waar de autoverzekering niet geldt, draai je op voor de lasten, met soms een schadevergoeding of zelfs ontslag tot gevolg.

Wat als ik een ongeval heb op reis?

Ook hier hangt het weer af van de afspraken tussen werkgever en werknemer. Het is altijd de werkgever die zal worden aangesproken bij schade.

“Bedrijven willen natuurlijk wel vermijden dat de werknemers roekeloos met hun firmawagen omgaan. Vaak is er een financiële afspraak voor de kosten. Bijvoorbeeld een progressieve regeling: de eerste keer blikschade wordt door de vingers gezien, maar als je het 3 keer per jaar voor hebt, zal je serieus moeten meebetalen”, zegt Geert Vermeir van SD Worx.

Mag ik mijn tankkaart gebruiken op reis?

Een bedrijfswagen wordt vaak gecombineerd met een tankkaart. Of je op vakantie mag tanken op kosten van de zaak, hangt ook weer af van de car policy. Alle mogelijke varianten zijn mogelijk: een beperking tot België, tot heel Europa etc.

Mag iemand anders met mijn bedrijfswagen rijden op reis?

We vallen in herhaling: ook dit hangt af van de afspraken tussen werkgever en werknemer.

“Vaak hanteren bedrijven een clausule dat inwonende gezinsleden met de firmawagen mogen rijden. De partner en de kinderen dus, deze laatste meestal pas vanaf een bepaalde leeftijd. Derden zoals een bevriend gezin dat mee op reis trekt, dus niet”, legt Geert Vermeir uit.

Voor alle veiligheid vraag je voor je verlof dus even aan de personeelsdienst naar de car policy van je bedrijf. Goede reis!

(mr)    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?