Vorige

1 van 110

Volgende
Volgend artikel:

De 20 populairste bedrijfswagens van het moment

Maatwerk per fietskilometer

10 februari 2017
Woon-werkfietsen is fiscaal interessant voor werknemers én werkgevers. De jonge Gentste start-up o2o least fietsen aan bedrijven. Als werknemer kies je daarbij zelf je ideale e-bike, bakfiets of koersfiets.
o2o fiets

Werkgevers die hun personeel aan het fietsen willen krijgen, hebben keuze en de overheid stimuleert bedrijfsfietsen met een aantrekkelijk fiscaal regime. Hoe pikt o2o daarop in? “Werkgevers willen wel fietsen aanbieden, maar er verder geen omkijken naar hebben”, zegt medeoprichter Koen Floré.

“En als werknemer peddel je graag rond op een fiets die je helemaal zelf hebt gekozen. Motiverend om er elke dag mee naar je werk te fietsen. Begeleiding om de juiste tweewieler te kiezen is dan nuttig. Wil je bijvoorbeeld een elektrische fiets, dan is het handig om het juiste model te kiezen in functie van jouw dagelijkse traject.”

Een eigen winkel heeft o2o niet: hoe kom je dan aan je rijwiel? “Eerst benaderen we werkgevers die belangstelling hebben voor een bike policy. Fietsen zijn 100 procent fiscaal aftrekbaar voor werkgevers, dus het is een interessante manier van verlonen. Daarnaast creëert een fiets die je op deze manier toegespeeld krijgt een extra band met je werkgever. Gaat de deal door, dan brengen we met onze aanhangwagens een 25-tal demofietsen naar je bedrijf. Het team krijgt meteen een idee van de types en modellen waaruit ze kunnen kiezen: racefietsen, elektrische fietsen, bakfietsen, hybrides … allemaal van verschillende merken.”

Voordelig

Maar wat kost het je als werknemer? “Voor je werkgever is het interessant om bij te dragen aan jouw fiets, dus is een fiets voordelig als onderdeel van je loonpakket. Je kunt tot € 0,22/km verdienen door naar je werk te fietsen en via je werkgever is een fiets sowieso veel goedkoper dan wanneer je hem zelf moet kopen en onderhouden. Je fiets krijgt twee keer per jaar een onderhoudsbeurt – op je werk zelf! – en er zit ook pechverhelping en een diefstalverzekering in. Bovendien kun je een fiets combineren met andere extralegale voordelen zoals een auto. Je betaalt alleen RSZ op je privégebruik maar dat is 100 procent fiscaal aftrekbaar, dus dat krijg je terug via je personenbelasting.”

En welke fietsen zijn trendy? “Er zijn nu al tientallen werknemers die op ‘onze’ fiets naar hun werk rijden en deze lente worden dat er nog veel meer. Vaak kiezen ze voor een elektrische fiets, die heeft al lang niet meer het imago van een fiets voor ouderen. In de stad en bij mannen zijn racefietsen populair, vrouwen kiezen vaker voor een stadsfiets. Heb je kinderen, dan is een fietskar een oplossing.” Wat hebben Koen en Wim Floré zelf met fietsen? “We willen een beter leefmilieu én van fietsen worden we zelf happy – vandaar”, glimlacht Koen.

(wdh) – Meer info: www.o2o.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16154 andere jobs