Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 925

Volgende

Maandagochtendblues bestaan niet

22 juli 2011
Het cliché is ontkracht: maandagochtendblues zijn onzin. Dat is alleszins de conclusie van twee Amerikaanse onderzoekers.
Moe

Het gevoel begint bij velen al op zondagavond te spelen, maar maandag is het dan zover: de zogenaamde ‘maandagblues’. Na een leuk weekend opnieuw elke dag op kantoor moeten vertoeven, kan sommige mensen zwaar vallen. Lukken er dingen niet of ben je niet goed gezind, dan klinkt al snel de verontschuldigende zin: “Het zijn de maandagblues hé’.

Gemoedstoestand quoteren

John F. Helliwell en Shun Wang hebben dit cliché echter ontkracht. Een jaar lang lieten zij een half miljoen Amerikanen een dagboek bijhouden. Hierin moesten ze dagelijks hun gemoedstoestand noteren en deze quoteren met een cijfer van 0 tot 10, gevolgd door een beschrijving van hun emoties gedurende die dag.

Wat bleek? De antwoorden gedurende de werkweek verschilden amper. Enkel tijdens het weekend werd er een positiever gemoed vastgesteld. Meer tijd doorbrengen met vrienden en familie - 1,7 uur per dag - zou de voornaamste reden hiervoor zijn.

Bazen zijn belangrijke factor

Wat ook opviel was het verschil tussen voltijdse en halftijdse werknemers. Voltijdse werknemers zouden het moeilijker hebben met de maandagblues, maar zijn over het algemeen wél gelukkiger.

Een belangrijke factor is de baas. Gedraagt hij zich als een echte baas, dan wel eerder als een vriend? In het laatste geval zullen de werknemers zich beter voelen tijdens het werk.

(mw) – Bron: Express.be

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook