ViaVia Reiscafé Brussel: Via Vakantiegevoel

Enkele maanden geleden opende aan de Steenkoolkaai in Brussel het derde ViaVia Reiscafé in ons land de deuren. Het eerste café, gevestigd in Leuven, dateert ondertussen al van 1995. Op vijftien jaar tijd zijn er wereldwijd evenveel vestigingen van de kleinschalige keten uit de grond gestampt, van Indonesië tot Chili en van Honduras tot Senegal.

16 september 2010

Delen

Viavia reiscafé in Brussel
ViaVia Reiscafé Brussel
Steenkoolkaai 8
1000 Brussel
www.viaviacafe.com

Score: 3 / 5

De ViaVia Reiscafés zijn een initiatief van het alternatieve reisbureau Joker. De cafés willen een ontmoetingsplek zijn voor reizigers uit verschillende culturen. Er is doorgaans niet alleen plaats voor eten en drinken, maar ook voor muziek, kunst, sociale projecten en cursussen. In Brussel is ViaVia verbonden aan MicroMarché, een ontwerpersmarkt waar je in het weekend artisanale producten kunt kopen.

Industriële look

Het terras van het Brusselse ViaVia Reiscafé is gelegen op een heldere binnenplaats, overdekt met een glazen afdak. Het nonchalante en artistiek verantwoorde karakter wordt versterkt door de industriële look van het complex, waarin vroeger een glazenmakerij gevestigd was. Aan een massieve balk hangt een enorme katrol als getuige van dat verleden en tegen de muren kruipen klimplanten omhoog. Her en der zitten jonge en alternatief geklede dertigers op oranje plastieken stoeltjes of oude witgeschilderde caféstoelen te keuvelen en te eten. Twee buitenlandse studenten genieten met hun laptops op tafel van het draadloos internet dat het café aanbiedt. Een zomers vakantiegevoel maakt zich van ons meester.

ViaVia Reiscafé in Brussel ViaVia Reiscafé in Brussel

De menukaart is vooralsnog vrij beperkt, maar wie ’s middags zijn honger wil stillen kan er tussen twaalf en twee terecht voor soep of een heerlijke en originele toast. Ook ’s avonds is de keuken enkele uren open. Voor een kleine toast betaal je 5 euro, een grote portie kost je het dubbele. Op de kaart staan onder andere toast met humus, met groene linzen in witte wijn of met gerookte forelsalade en kerstomaatjes. Daarnaast sieren ook een aantal internationale gerechten het suggestiebord, zoals Braziliaanse kabeljauwfilet, Indische kip of lasagne met artisjokkenharten en gegrilde paprika (elk 7 euro). Ik kies voor het enige staaltje Belgische keuken dat de vele globetrotters hier moet zien te bekoren: ballekes in tomatensaus met truffelolie en parmezaan.

Keukenvergister

Tijdens het wachten wordt mijn aandacht getrokken door een rechthoekige constructie in het midden van de binnenplaats. Het blijkt een ‘keukenvergister’ te zijn, ofwel een keuken op basis van anaerobe vergisting. De ‘cyclical kitchen’, een combinatie van wetenschap en kunst, functioneert naar analogie met het menselijk lichaam. Groenteresten worden omgezet in biogas waarmee gekookt kan worden. Het restant van de vergisting kan gebruikt worden als meststof terwijl de vergister zelf – ‘de maag’, zeg maar – op temperatuur wordt gehouden met de restwarmte van de koelkast.

Hier in de ViaVia staat de keukenvergister vooralsnog werkloos te wezen. De twee kruidige gehaktballetjes die we op ons bord kregen, kwamen gewoon van een traditioneel fornuis. Ze waren er weliswaar niet minder lekker om.

Waar?


Grotere kaart weergeven           

(mo)          

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?