Santwisjbar: Sjarme en verse ingrediejenten

De aanblik van de Grote Markt van Mechelen wordt gedomineerd door het Paleis van de Grote Raad, de lakenhal en het belfort, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO genoteerd staat. De gebouwen dateren uit de veertiende en zestiende eeuw en doen al sinds 1914 dienst als stadhuis.
Santwisjbar in Mechelen
Santwisjbar
Befferstraat 17
2800 Mechelen
(Gesloten op zondag)

Score: 3 / 5

Geen wonder dus dat bijna de helft van het cliënteel van de ernaastgelegen broodjeszaak Santwisjbar bestaat uit ambtenaren van de Mechelse stadsdiensten. Wanneer ik het piepkleine zaakje binnenkom, is het al laat op de middag en staat er niemand meer aan te schuiven. De kaart blijkt bijzonder uitgebreid maar behoorlijk traditioneel. Geen originele speciallekes hier; ik kies dan maar voor een broodje Deluxe met roomkaas, hoeveham, tuinkers en pijnboompitten. Erg lekker, maar elders wellicht ook voor minder dan vijf euro verkrijgbaar.

Ik zet me aan het enige tafeltje dat de snackbar rijk is. Aan de muur, die fris lentegroen geschilderd is, hangen reuzegrote klaprozen en lieveheersbeestjes. Van de in andere etalages nogal uitgebuite ‘nepfeestdag’ Halloween valt hier niet veel te merken. Hoewel, op de toonbank ligt een kleine pompoen, die lekkerbekkende klanten moet wijzen op de verkwikkende pompoensoep die in deze tijd van het jaar verkrijgbaar is bij de Santwisjbar.

Geen bewaarmiddelen

Ondertussen is Erzsébet, de eigenares van de zaak, erbij komen zitten. We hebben het over Hongarije, waar ze achttien jaar geleden vertrok om zich voorgoed te vestigen in België. Al vier jaar baat ze ondertussen de Mechelse Santwisjbar uit. Met haar eigen afkeer van bewaarmiddelen in het achterhoofd koos ze ervoor om de vele salades zelf te bereiden. Ook de broodpudding maakt Erzsébet zelf.

Sandwisjbar in Mechelen Sandwisjbar in Mechelen 

Verse ingrediënten zijn daarbij het toverwoord. Voor alle bereidingen worden eieren van de boerderij of hoeveboter gebruikt. Dat geldt ook voor de omelet die je hier zelf naar eigen smaak en inzicht kan samenstellen. De huisbereide mosselen in tartaar, de preparee van het huis en de rosbief schijnen ook toppers te zijn.

Ik verlaat de zaak met een volle maag en een goed gevoel. Al bij al is de Santwisjbar een broodjesbar als een andere, ware het niet dat de vriendelijke bediening van de charmante Erzsébet het toch net dat ietsje beter maakt.

Waar?


Grotere kaart weergeven 

(mo) 

6 maart 2012
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook