Museum M: Museum Mmmm

Verscholen in de Leuvense Savoyestraat ligt M²-Lunch, zeg maar de cafetaria – om het wat oneerbiedig uit te drukken – van het vorig jaar met veel luister geopende Museum M.

26 augustus 2011

Delen

Museum M in Leuven
Museum M
Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven

In de kleine maar stijlvolle museumbar heerst een gemoedelijke sfeer. De dagschotel en suggesties van het huis zijn gebaseerd op Vlaams-Brabantse streekgerechten en wat je op je bord krijgt is bijgevolg sterk afhankelijk van het seizoen.

Tapa’s

Van elk gerecht bestaat er ook een kleinere ‘tapa’-versie. Tijdens de zomermaanden krijg je iedere donderdag en vrijdag de kans om verschillende streektapas uit te proberen. Ook de desserten krijgen hier een streekgebonden toets, zoals duidelijk te merken is aan de eigenzinnige chocomousse met speculaasjenever.

Lunch in Museum M te Leuven Lunch in Museum M te Leuven 

Wie wil genieten van een lichte lunch vindt hier voor 6 euro een belegd broodje of dagsoep met brood en een frisdrank. Wij kiezen voor een club Leuvense paté met Oude Geuze confijt, wat een smakelijk en rijkelijk belegd stokbrood oplevert, vergezeld van een fris slaatje. De paté heeft een volle smaak en is heerlijk in combinatie met de zoete confijt. De soep van de dag blijkt een stevige en flink gekruide courgettesoep te zijn, die wordt opgediend met boter en twee boterhammen. Ondanks de iets te zoute smaak een verkwikkende maaltijd.

Dorst

Van dat zout krijgt een mens wel wat dorst. Gelukkig blijken opvallend veel streekbieren de menukaart van het museumcafé te sieren. We proeven een Bierbeekse, een licht amberkleurig abdijbier van 7,3 procent met tweede gisting op fles. Het bier is – weinig verrassend – een product van de gemeente Bierbeek. Het etiket op de fles vertelt dat deze gemeente zijn toepasselijke naam te danken zou hebben aan Keizer Karel.

Volgens de legende was de keizer in woede ontstoken door het dronken gedrag van enkele mannen in de plaatselijke herberg. Hij beval daarop om alle vaten bier uit de herberg te halen en ze leeg te gieten in de beek die door het dorp stroomde. Zo geschiedde, en de beek werd een bierbeek. Op die manier hebben we tijdens de lunch ook weer onze kennis van de plaatselijke verhaalcultuur bijgespijkerd.

Lunch in Museum M te Leuven Lunch in Museum M te Leuven 

Het Rogierbier, een amberkleurig biertje dat de stad speciaal liet brouwen naar aanleiding van de prestigieuze openingstentoonstelling over het werk van Rogier van der Weyden, is ook nog steeds verkrijgbaar in Museum M. Wij laten de kelk wijselijk aan ons voorbijgaan. Het museumcafé mag dan een aangename plek zijn om te lunchen, wie na de middag nog aan het werk moet kan maar beter van de streekbieren afblijven.

Waar?


Grotere kaart weergeven              

(mo)             

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?