Huize Colette: Mijn thuis is waar mijn boeken staan

Ergens binnenkomen waar je nooit bent geweest, en toch het gevoel krijgen dat je thuis komt: iets veel prettiger bestaat er niet wanneer je ’s ochtends na een lange treinrit op zoek gaat naar ontbijt. Het overkomt me op een koele maar zonnige vrijdagmorgen in het centrum van Gent. Huize Colette – de naam is in sierlijke art nouveau-letters op het raam aangebracht – beschrijft zichzelf als een chocolade- en boekenhuis. Gastvrouwen van dienst zijn de twintigers Ottelien Muller en Aline Van Duyse.

13 augustus 2011

Delen

Huize Colette Gent
Huize Colette
Belfortstraat 6
9000 Gent

Score: 4/5

Binnen heerst de rust. Het is er licht en stil, ondanks de muziek. Huize Colette is sober ingericht, met donkere tafels en stoelen, een oude staande klok en natuurlijk heel wat boekenkasten. De ruimte straalt het karakter uit dat enkel boeken aan een kamer kunnen geven. Achterin staan een piano en een grote paasboom. Aan de muur hangen schilderijen van jonge kunstenaars. Ook de trap naar de bovenverdieping doet dienst als boekenkast. De tweedehandsboeken – zowel klassiekers als nieuwer werk – zijn ter plaatse te lezen of te kopen.

Kleine oogjes

Zelf sla ik mijn krant open en bestel ik een Colettiaans ontbijt (9 euro). Dat feestmaal blijkt allereerst te bestaan uit een groot glas overheerlijk, vers geperst sinaasappelsap. Daarna volgen nog een chocoladebroodje, vier dikke plakken vers wit brood met een krokante korst en koffie met een stukje brownie dat smelt op de tong. Bij het brood krijg je beleg naar keuze. Ik proef zowel van de huisgemaakte chocopasta als van de eveneens in huis gemaakte hummus. Wie enkel een kleine honger te stillen heeft, kan ook opteren voor het kleine oogjesontbijt. Voor 3 euro heb je al een koffiekoek met koffie of thee.

Maar de echte specialiteit van Huize Colette is uiteraard de chocolademelk. Die vind je hier in verschillende varianten, van wit over melk tot zeer puur. Een dame die om uitleg vraagt, krijgt meteen een uitgebreide uiteenzetting over de afkomst en de smaak van de chocolade. In dit chocoladehuis serveert men ook een zeventiende-eeuws recept dat bijzonder populair was aan het Engelse hof. Een gevarieerd aanbod aan zoete patisserie maakt het plaatje helemaal af. Huize Colette is van dinsdag tot vrijdag geopend van 9 tot 19 uur. Op zaterdag en zondag ben je welkom tussen 10 en 19 uur.

Waar?


Grotere kaart weergeven  

(mo) 

Huize Colette Gent

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?