Het Goudblommeke in Papier: Kunst in huis

Waarom niet eens gebruik maken van die middagpauze om een bezoek te brengen aan een echte toeristische trekpleister?
Het Goudblommeke in Papier te Brussel
Het Goudblommeke in Papier
Cellebroerstraat 55
1000 Brussel
www.goudblommekeinpapier.be

Score: 3 / 5

Het Goudblommeke in Papier – dat niet alleen een eervolle vermelding krijgt in de meeste toeristische gidsen over Brussel maar zelfs beschikt over een eigen pagina op Wikipedia – is gelegen in de Zavelwijk en trekt dagelijks een schare buitenlanders aan, met fototoestellen in de aanslag.

Geert van Brunaene

In tegenstelling tot wat dat misschien doet vermoeden, is de sfeer in het Goudblommeke gemoedelijk en ontspannen. In het voorste gedeelte van dit café – een van de oudste van Brussel – zitten de gasten dicht bij elkaar aan kleine houten tafeltjes. De muren hangen vol met schilderijen, tekeningen, gevleugelde uitspraken, beelden en foto’s. Achterin zorgt een moderne aanbouw voor extra plaats, wat niet overbodig is in dit drukbezochte café.

Het Goudblommeke in Papier kreeg zijn naam van de schilderijenhandelaar Geert van Bruaene (1891-1964) die in Brussel verschillende cafés uitbaatte. De boegbeelden van het Brusselse surrealisme – René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën … – ontmoetten elkaar in Het Goudblommeke. Ook Louis Paul Boon, Pierre Alechinsky en Hergé kwamen er over de vloer. Hugo Claus vierde er zijn eerste huwelijk. Ook vandaag worden er nog tentoonstellingen en lezingen georganiseerd in het café.

Huwelijksfeest

Bij Het Goudblommeke kan je uiteraard proeven van een ruim assortiment aan Belgische trappisten en kwaliteitsbieren, maar zelf zegt het in de eerste plaats gespecialiseerd te zijn in lambiek, geuze en kriek. Je vindt er de originele Lambiek uit het Zennedal en het Pajottenland. Zo groot is de liefde voor dat bier, dat het café aan een chocolatier de opdracht gaf om een praline te ontwikkelen op basis van Girardin Kriek. De praline is enkel in Het Goudblommeke te krijgen (9,5 euro voor 250 gram).

Het Goudblommeke in Papier te Brussel Het Goudblommeke in Papier te Brussel       

Geen bloempanch

Tussen twaalf en drie kan je hier ook lunchen, al is er niet veel keuze aan gerechten. Voor een spaghetti betaal je 9,50 euro, een Brusselse boterham met Pottekeis kost 6 euro. Daarnaast zijn er nog een tweetal slaatjes te krijgen (9 euro), een croque-monsieur (6,20 euro) of ajuinsoep (4,10 euro). De ‘bloempanch’ die op de website staat aangeprezen, vind ik jammer genoeg niet terug op de kaart.

Het Goudblommeke in Papier is iedere dag geopend van 11u tot 24u, behalve op maandag.

Waar?


Grotere kaart weergeven   

(mo)        

16 december 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook