Foetnik: Op koers

Had het Schipperskwartier nog niet zo lang geleden een kwalijke reputatie, dan is deze Antwerpse wijk momenteel een van de meest bruisende van ’t stad. Rond het Falconplein duiken de laatste jaren met de regelmaat van de klok nieuwe eettenten op.

10 juni 2010

Delen

Foetnik in Antwerpen
Foetnik
Huikstraat 2
2000 Antwerpen
www.foetnik.be

Score: 3,5 / 5

11:26:33

Foetnik is één van hen. Twee jaar geleden opende deze kleurrijke ontbijt- en lunchzaak de deuren. Intussen is ze uitgegroeid tot een vaste stek van zowel buurtbewoners als werknemers uit de wijk. Althans voor diegenen die belang hechten aan een gezonde voeding, al zijn er voor de zoetekauwen onder ons ook allerhande smoothies. Voor langslapers is het goed om weten dat je hier de hele dag door kan ontbijten.

Ik heb mijn ontbijt al achter de rug, dus spring ik hier binnen voor een middaghapje. Achter de gele gevel schuilt een gezellig, ietwat bric-à-brac interieur. De muur achter de goed gevulde toog is fel roze geschilderd. Tegen een andere muur hangt behang met een bomenprint. En om de ruimte open te trekken, is er ook nog een spiegelwand. Waar heb ik dat nog gezien? Tja, in gelijkaardige snackbars met ‘healthy food’ in andere grootsteden. Beetje déjà vu dus, maar daarom niet minder prettig.

11:31:12

Ik kies een tafeltje achterin aan het raam. Zo kan ik én de toog én het buurtleven in de gaten houden. Ik zit nog niet goed en wel neer of de dienster heet me sympathiek welkom en schuift me de menukaart toe. Die zit onder de vlekken en mag wel eens vervangen worden. Maar wat me vooral interesseert, is wat ik hier voorgeschoteld kan krijgen. Aangezien verse groentesapjes niet overal verkrijgbaar zijn, kies ik een kleine ‘Herbie’ (3,20 euro), een drankje op basis van yoghurt of melk met bieslook, knoflook, peterselie, koriander en peper. Daarbij wil ik een ‘Beefeater’ (4,20 euro) achter de kiezen stoppen. Helaas is er geen rosbief in huis, maar als alternatief wordt me gebakken spek voorgesteld.

Foetnik in Antwerpen Foetnik in Antwerpen  

Het glaasje dat ik gepresenteerd krijg, ziet er beeldig uit. Een beetje als een cocktail, maar dan vol vitaminen in plaats van alcohol. En het is nog lekker ook. Pittig vooral. Gelukkig zijn de kruiden, vooral de koriander, goed gedoseerd. Het geeft me een instant boost. Dat kan ik van het broodje helaas niet zeggen. Het spek is lekker knapperig gebakken en de veldsla, tomaat en boontjes zijn fris. Jammer van de cocktailsaus, die de andere smaken naar de achtergrond verdringt. Zeker voor de fijne stukjes artisjok is dat minder geschikt gezelschap dan pakweg een mosterdvinaigrette. Het is nog even bijsturen eer deze zaak volledig op koers zit.

Waar?


Grotere kaart weergeven     

(ks)    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?