Faja Lobi: Surinaamse huiskeuken

Faja Lobi is een bekende bloemsoort uit Suriname, maar voor de meeste Gentenaars is het ook een Surinaams eetcafé in de schaduw van het Geeraard de Duivelsteen.
Faja Lobi in Gent
Faja Lobi
Vlaanderenstraat 2
9000 Gent
www.fajalobi.be

Score: 3 / 5

12:10:33

Het is een vreemde mix, een exotisch terras met op de achtergrond een middeleeuwse burcht, maar de tafeltjes voor Faja Lobi zitten doorgaans goed vol. Je kan er ontbijten, lunchen of gewoon van een drankje genieten. Voor dat laatste trek ik er zelf regelmatig naartoe. Binnen kan je in een van de zeteltjes neerploffen of een plaatsje zoeken aan een van de houten tafeltjes, waarvan er geen twee dezelfde zijn.

Bij mooi weer is het echter doodzonde om niet op het ruime terras plaats te nemen, dat jammer genoeg zelden in de zon ligt. Naarmate de temperaturen stijgen, schallen uit de muziekboxen steeds luidere zuiderse ritmes. Daar nog een Surinaams biertje bij of een kopje koffie of thee van lokale koffiebranderij Vandekerckhove. Wat moet een mens nog meer hebben? Een hapje om te eten misschien? Kan je hier ook krijgen. ‘Surinaamse huiskeuken’ staat op de pancartes vermeld.

12:15:41

De ober met kaart laat niet lang op zich wachten. Het aanbod is tamelijk uitgebreid, met broodjes, kleine gerechtjes zoals een kippensaté of een portie gebakken banaan en een lijstje uitgebreidere schotels. De quasi uitsluitend Surinaamse gerechten dragen net als de cultuur van het land diverse invloeden in zich, met elementen uit West-Afrika tot Indonesië.

Ik overweeg even om de cajun beef (12 euro) te bestellen - een exotische versie van onze stoverij - maar kies uiteindelijk de creoolse kip (12 euro). Bij wijze van aperitief valt mijn oog op een Joods-Surinaams amandeldrankje: orcheade (2 euro). De kaart omschrijft het als ‘de ideale dorstlesser op warme zomerdagen’. De ober brengt mij het zoete drankje met een portie borrelnootjes, die ik links laat staan. Dat is me net iets te veel smaakverschil om samen naar binnen te werken.

Lunch bij Faja Lobi in Gent Lunch bij Faja Lobi in Gent Lunch bij Faja Lobi in Gent

Het eten brengt de uitbater zelf aan tafel. Op het goedgevulde bord ligt een indrukwekkende portie kip (geen bout, zoals beloofd op de kaart) met bruine saus en rijst. Als groenten zijn er de prinsessenbonen en het slaatje met tomaat, maïs en rode biet dat zowat bij elke schotel in dit etablissement terug te vinden zijn. Een extra Surinaamse touch geeft de pomtayer, een dikke wortel die geraspt bereid wordt. Dat zijn veel verschillende smaken op één bord, zeker omdat in het slaatje ook nog eens rucola ligt. Helaas valt de bereiding hier en daar tegen. Zo is de pomtayer deels aangebrand en is de rijst nog iets te hard. De saus is dan weer eerder pikant dan zoet, zoals de kaart vermeldt, maar wel lekker. Wat minder op het bord, maar goed bereid, meer hoeft dat echt niet te zijn.

Waar?


Grotere kaart weergeven  

(ks) 

6 mei 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook