De Brooddoos: Zonder pretentie

Ook belegde broodjes worden door de culinaire hype steeds gesofisticeerder. Het klassieke broodje kaas moet steeds meer de weg ruimen voor highbrow varianten met buffelmozzarella of andere luxekazen.

25 februari 2010

Delen

De Brooddoos in Antwerpen
De Brooddoos
Scheldestraat 18
2000 Antwerpen

Score: 2 / 5

12:25:56

Toch zijn er nog zaken waar je terecht kan voor gekende klassiekers zoals een broodje hesp of krabsla zonder al te veel poespas. Op een steenworp van de Antwerpse hippe winkels vind je nog zo’n pretentieloos eettentje: De Brooddoos.

De gevel van het oude rijhuis waar de broodjeszaak gevestigd is, draagt de sporen van de tand des tijds. Ook binnen geen strak interieur, maar rode bakstenen, een ietwat rommelige toog en een mikmak van tafeltjes. Voor mij zijn drie jongemannen binnengekomen, wellicht studenten. Hun bestelling is al klaar: wit stokbrood met beleg en groentjes, netjes in twee gesneden op een klein plateautje met papieren servet. Ook de klant voor mij is hier duidelijk kind aan huis en keuvelt gezellig met de dames achter de toog.

12:29:55

Dat gekeuvel geeft me de tijd om de kaart te bestuderen. Op de stoep kondigde een bord mij hier al een broodje kaas aan voor 1 euro. Ook de andere broodjes zijn erg goedkoop. De keuze is uitgebreid, maar klassiek. De potten met allerhande slaatjes en plakjes kaas liggen al klaar in de koeltoog. Ik bestel een klein broodje martino (1,80 euro). Het broodje is zo’n 15 centimeter. Het smaakt wat voorgebakken en dus niet knettervers. De dieprode préparé smeert de dienster met veel omhaal uit een grote plastic pot op het broodje. Daarnaast wordt er nog een minimum aan ander beleg zoals ui en augurk bij gedaan.

lunch in De Brooddoos, Antwerpen lunch in De Brooddoos, Antwerpen lunch in De Brooddoos, Antwerpen

Omdat het er binnen tamelijk donker is en niet echt gezellig, neem ik het broodje mee om het wat verder langs het water op te peuzelen. De smaak is zoals je van een goedkoop broodje mag verwachten: oké, maar weinig memorabel. Dit eet je vooral voor de honger, minder voor de smaakpapillen. Ook de pittige toets die een broodje martino kenmerkt, is er niet. Mosterd, cayennepeper en tabasco zijn onmisbaar voor dit oerklassieke broodje. Ook in de préparé zelf zit weinig smaak. Van dit broodje zitten er dertien in een dozijn. Weinig memorabel dus. Maar mijn maag is intussen toch gevuld.

Waar?


Grotere kaart weergeven  

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?