De Belegde Boterham: Beter dan een boterham

Wie in de hoofdstad van West-Vlaanderen op zoek is naar een leuke plek om te lunchen moet uitkijken niet in een van de vele toeristenvallen te trappen. In hartje Brugge, op een steenworp van de Markt, bevindt zich in de Kleine Sint-Amandsstraat gelukkig het etablissement De Belegde Boterham.
De Belegde Boterham in Brugge
De Belegde Boterham
Kleine Sint-Amandsstraat 5
8000 Brugge

Score: 4 / 5

Al meer dan 16 jaar verwent uitbaatster Franny Mieremet hier de shoppers, toeristen en zakenmensen met haar originele lunchgerechten. Want De Belegde Boterham heeft meer te bieden dan boterhammen, verduidelijkt ze wanneer we de kaart bekijken.

Om haar vele vaste klanten – die meestal drie tot vier keer per week terugkomen – te behagen, zorgt Franny dagelijks voor een tiental nieuwe en kraakverse schotels. Iedere ochtend laat ze zich daarbij inspireren door de grillen van het seizoen en de verrassingen van de markt. In de winter zijn er dan ook vooral diverse quiches en soepen te verkrijgen, in de zomer wordt de suggestiekaart gedomineerd door frisse slaatjes. Vandaag vinden we verschillende tot de verbeelding sprekende gerechten terug op het suggestiebord. Zo kan je onder andere opteren voor een carpaccio van rundsvlees met gevuld courgettebolletje en parmezan (14,50 euro) of voor een paté van pata negra, gebakken vijgen en chutney (14 euro).

De Belegde Boterham in Brugge De Belegde Boterham in Brugge De Belegde Boterham in Brugge     

Zelf kiezen we liever datgene waarvoor we gekomen zijn: een belegde boterham. Voor een kleine tien euro krijgen we twee dikke sneden waldkornbrood met brie, walnoten en blauwe druiven. Een zomerse salade maakt het geheel af. Ook de boterham met zalm en lente-uitjes blijkt bijzonder geslaagd.

13:12:26

In De Belegde Boterham oogt het aangenaam huiselijk. Doordat de inkijkkeuken direct aansluit op de eetruimte krijg je het gevoel in een huiskamer te zitten. De artisanale taarten en smeuïge crumble op de toog versterken die indruk. Een prachtige retro broodsnijmachine siert het interieur en lijkt nog steeds uitstekend dienst te doen. Verder geven vooral de donkere plankenvloer, het houten plafond en de zitbanken met warme kussens het interieur een gezellig karakter.

Buiten op straat is het vandaag trouwens al even heerlijk toeven op een klein terrasje in de zon. Ook hier keert het huiselijke aspect terug: de ijzeren tafeltjes zijn fleurig met bloemen beschilderd. Zowat iedereen die het drukbezochte zaakje binnenkomt valt een hartelijke begroeting van Franny te beurt. Vaak kent ze als een echte gastvrouw haar klanten bij naam. Ook voor ons is dit een oord om naar terug te keren.

Waar?


Grotere kaart weergeven    

(mo)      

6 maart 2012
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook