Lunchen in Antwerpen: de beste snacks van 't Stad

Summertime ... and the living is easy. Ook op kantoor staat tijdens de zomermaanden de boog doorgaans minder gespannen. Het ideale moment om collega’s beter te leren kennen bij een hapje. De beste adressen in Antwerpen.

4 november 2011

Delen

Antwerpen

Waarom wachten tot de middag om de banden aan te halen? Je kan evengoed ’s ochtends een kop koffie voor je collega’s maken of, misschien nog beter, een speciale variant meebrengen. Die vind je zeker bij Caffènation in hartje Antwerpen. Schuin tegenover de achterkant van de Stadsfeestzaal op Hopland tref je deze bijzondere koffiebar aan. De onopvallende gevel, naast een zaak van orthopedisch schoeisel en toebehoren, zou je zo voorbij lopen. Maar het loont de moeite om dit kleinood te ontdekken. Zeker bij mooi weer is het een aanrader om de binnentuin achterin het pand op te zoeken. Heb je daar de tijd niet voor, kan je opteren voor take-way.         

Op de kaart staan zowel klassieke koffiebereidingen (denk: espresso, cappuccino) als meer avontuurlijke keuzes. De Iced Mochaccino (3 euro) is een van de publiekslievelingen. Met reden: espressosmaak met romig melkschuim en een toets fondantchocolade. Je vindt er ook verschillende soorten koude vruchtendrankjes. Niet doorsnee, wel lekker. De laatste keer dat ik er langsging, was ook de bediening een plezier. Mijn gezelschap en ik kregen zelfs spontaan een stuk taart aangeboden. Een uitzondering, maar tekenend voor de losse sfeer.

Gratis hotspot

Die is er ook bij Revista, aan het zo hip geworden Zuid. Inspiratiebron voor deze tent zijn de Zuid-Amerikaanse kiosko’s, waar je naast een kop koffie ook voor lectuur terechtkan. Niet alleen is er een wall-to-wall magazinerek, op deze gratis hotspot kan je ook in alle rust surfen. Mooi meegenomen als je even van kantoor wil ontsnappen en toch ingelogd wil blijven.         

Op het suggestiebord naast de toog staat het broodjesassortiment opgesomd. Daar zitten geen speciallekes bij, wel klassiekers als een broodje kaas, ham of tomaat-mozarella. Ik betaalde er 5 euro voor een broodje met serranoham. Heerlijk krokant, knettervers gemaakt met naast de serrano nog rucola, tomaat, pesto en parmezaanschilfers. Niet goedkoop, wel smaakvol. Op zonnige dagen staat bovendien het terras uit, met zicht op de Leopold De Waelplaats.

Maar dit is niet de enige eettent in deze buurt die de moeite is om binnen te springen. In de Volksstraat, de nieuwe tegenhanger van de Nationalestraat, hebben recent niet alleen modieuze kleerwinkels de deuren geopend. Er zijn ook meer dan genoeg adresjes om te genieten van een hapje. De jongste spruit komt van Marco Migliore en Deborah Waknine. Zij openden er begin mei Caffè Internazionale.         

De zaak heeft zijn naam niet gestolen. Vanaf halfnegen kan je er terecht voor Italiaanse koffies. Wie helemaal de vreemde toer wil opgaan, kiest tegenwoordig voor een broodje pastrami. New Yorkers lopen storm voor deze delicatesse van Roemeens-Joodse afkomst. En ook Antwerpen lijkt voor de bijl te gaan voor deze broodjes met gepekeld rundsvlees. Een broodje pastrami original deli kost je 5,80 euro. Daarvoor krijg je een berg vlees om ‘u’ tegen te zeggen. De saus, een mengeling van mosterd en mayonaise, doet het broodje toch vlot binnenlopen. Dit is trouwens ook een leuke plaats om even te blijven hangen.

Betrouwbaar adres

In de contreien van de oorspronkelijke fashion street, de Nationalestraat, vind je een Belgische keten die intussen ook het buitenland veroverd heeft: Le Pain Quotidien of, op zijn Vlaams, Het Dagelijks Brood. Een wereldwijde keten met een artisanaal imago lijkt een contradictie. Maar Het Dagelijks Brood slaagt er al bijna 20 jaar in om de wensen van nu te verzoenen met de smaak van toen.         

Handelsmerk blijft het zuurgedesemde brood. Perfect bij een kom dagsoep, die je hier dagelijks op de kaart vindt. Ik nam er een kleine kom peterseliesoep (4,20 euro). Fris groen, met veel body. Wel niet gezeefd. De quiche met spinazie en feta (12,80 euro) die erop volgde stemde al even tevreden. Een bekend adres dat dus ruimschoots aan de verwachtingen voldoet, ook op andere locaties. Makkelijk als je in pakweg Londen niet meteen een betrouwbaar lunchadresje kent.

Waar?


Lunchen in Antwerpen: de beste snacks van 't Stad weergeven op een grotere kaart  

(ks)           

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?