Waarom je beter niet eet aan je bureau
Druk, druk, druk … Een werkdag zit propvol, en dus eten we maar snel iets achter onze computer. Geen goed idee, zegt Jobat. Waarom niet?
Alleen al in Groot-Brittannië kost het doorwerken zonder lunch het bedrijfsleven dagelijks 50 miljoen pond door verlies van concentratie en arbeidsproductiviteit, zo becijferde zorgverzekeraar Bupa.
Volgens het onderzoek neemt slechts 30 procent van de werknemers de tijd voor een lunchpauze, de rest zit vastgeklonken aan zijn bureau. Ruim een derde van de ondervraagden zegt flinke druk te ervaren van de manager, die wil dat zijn team doorwerkt, terwijl nog eens de helft van de werknemers eigen beweging de lunchbreak overslaat, gewoon omdat de hoeveelheid werk die er nog ligt, een onderbreking niet toelaat. Slechts 13 procent slaagt er dagelijks in om een uurtje met lunchpauze te gaan.
Toch zouden managers er verstandig aan doen om hun personeel te stimuleren hun boterhammen niet achter het bureau maar in de kantine of buiten in de zon op te eten. Want de lunch overslaan zorgt volgens de onderzoekers voor een productiviteitsverlies van minstens 40 minuten per dag. Ook hebben mensen die geen pauze nemen, meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen. Ze hebben bovendien meer stress en zijn vaker gedemotiveerd.
(wv)  
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Druk, druk, druk … Een werkdag zit propvol, en dus eten we maar snel iets achter onze computer. Geen goed idee, zegt Jobat. Waarom niet?
Stress op het werk gaat al te vaak hand in hand met rampzalige eetgewoonten met nog meer vermoeidheid, en waarschijnlijk ook overgewicht, tot gevolg.
Een half uurtje je bureau verlaten, maakt je een pak productiever. Daarom geeft Jobat je 7 tips voor de perfecte lunchpauze. Smakelijk!
"Als bediende klop ik elk week een tiental overuren. Moet mijn werkgever die vergoeden?" Advocaat Stijn Demeestere geeft antwoord op Jobat.be.
Corona of niet, slager is en blijft een knelpuntberoep. Hannes Delie is een levendig voorbeeld van hoe je daar creatief mee omspringt.
Heb je vaak last van je rug? Je bent zeker niet de enige. Of je nu de hele dag zittend of staand werk doet, met deze tips vermijd of verminder je rugpijn.
Je grootste nachtmerrie? Dat is ongetwijfeld ontslagen worden terwijl je net denkt heel goed bezig te zijn.
De Belgische zelfstandige neemt gemiddeld 19 dagen vakantie per jaar. Amper een kwart neemt evenveel vakantie als werknemers.