Lovende referenties: werken ze echt?

Je kon het wel vinden met je vroegere baas en dus plaats je hem als extra troef op je cv. Maar is dat wel altijd een goed idee?

16 april 2009

Delen

referentie blote voeten

Je denkt wel dat je referentie zich positief over jou zal uitlaten, maar soms komen er onverwachte weetjes naar boven. “Zo kwamen we van een referentiepersoon bijvoorbeeld te weten dat de kandidaat in slaap viel tijdens de werkuren”, stelde het Amerikaanse rekruteringsbureau The Creative Group vast.

Andere referentiepersonen in het onderzoek vertelden dan weer dat een kandidate de hele dag op blote voeten rondloopt of dat de sollicitant zeventien huisdieren heeft. Niet meteen de kwaliteiten waar een werkgever naar op zoek is.

“Zelfs een subtiel gebrek aan enthousiasme bij de referentiepersoon kan tegen je werken”, waarschuwt Megan Sabinski, executive director van The Creative Group. Zet dus enkel je grootste ‘fans’ op je cv en vraag hen ook of ze je referentiepersoon willen zijn. Bovendien doe je er goed aan te vragen wat ze van plan zijn over jou te vertellen.

De beste referentie ter wereld:

Een origineel alternatief voor een referentie op papier is een video-referentie. Onze tip daarbij: maak het niet te saai. Onderstaande video is echter misschien net iets overdreven ...

      

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?