Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 239

Volgende

Loont werken in de horeca?

Jobat en Synovate vroegen begin dit jaar via een online enquête bij 49.711 werkenden naar de samenstelling van hun salarispakket. Uit deze Salary Survey 2011 bleek dat de horeca één van de minder goed betalende sectoren is. Volgens Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Ho.Re.Ca Vlaanderen, moet dit echter genuanceerd worden.
#

Horeca = slechtst betalende sector

Heel erg verbazen doet de Salary Survey-lijst van de best betalende sectoren niet. Bovenaan de lijst bevinden zich de internationale instellingen met een gemiddeld brutoloon van 4.601 euro, gevolgd door de farmaceutica (4.053 euro), de chemische- (3.998 euro) en energiesector (3.830 euro).

Wie het jammer genoeg slechter doet, zijn de landbouwsector (2.746 euro), de toeristische sector (2.646 euro) en de horeca (2.423 euro). Met deze gemiddelde brutolonen tonen zij nog maar eens aan dat hun imago van minder goed betalende sectoren niet uit de lucht gegrepen is.

Werken in horeca loont wél

Het gaat hier weliswaar om een gemiddelde dat dankzij een groot aantal gelegenheidswerkers en jongeren een vertekend beeld geeft van het horecasalaris. ‘Meer dan 10% van de werknemers in de horeca zijn gelegenheidswerkers. Zij werken sowieso in een lage functiecategorie en hebben weinig anciënniteit. Net hetzelfde geldt voor het grote aantal jongeren. Veel jongeren werken enkel tijdens hun eerste jaren in de horeca om nadien elders een carrière uit te bouwen. Van anciënniteit is dus ook bij hen geen sprake.’, aldus Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Ho.Re.Ca Vlaanderen.

‘Jammer, want werken in de horeca loont wél’, voegt Van Assche eraan toe. ‘In de horeca kan je makkelijk een professionele carrière uitbouwen. En sinds het cao voor een versnelde loonstijging in 2007 werd goedgekeurd, kunnen we de mensen die een carrière in de horeca willen uitbouwen, ook beter belonen.’

(mw) – Bronnen: fedhorecavlaanderen.be, Salary Survey 2011

Lonen per sector in België 9 september 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook