Logistiek bedienden zijn gegeerd

30 januari 2017
Met de haven van Antwerpen als economische draaischijf speelt de logistieke sector in en om Antwerpen een grote rol en liggen er heel wat tewerkstellingskansen voor het grijpen. In het bijzonder naar logistiek bedienden is er grote vraag. Zeker nu ook de competenties een evolutie doormaken.
Mieke Coppieters
“In de logistiek heeft het leren op de werkvloer nog niet zoveel ingang gevonden. Daar gaan we sterk op inzetten.” (Mieke Coppieters, Talentenstroom)

“We stellen vandaag de dag een grote mismatch vast tussen vraag en aanbod en dat vooral op kwalitatief vlak. De logistiek is bij jongeren niet populair als studiekeuze, omdat ze vaak niet weten welke waaier aan mogelijkheden en beroepen er zijn. Terwijl er toch een bepaald kennisniveau vereist is. Logistiek bedienden met ervaring zijn bijgevolg niet dik gezaaid. Je kan toch stellen dat veel vacatures tussen de drie en zes maanden blijven openstaan”, zegt Mieke Coppieters, coördinator van Talentenstroom, het job- en opleidingspunt voor de haven en logistiek.

Evolutie

“Ook de competenties kennen een evolutie. In die zin hebben twee studenten van de faculteit toegepaste economische wetenschappen aan de UAntwerpen hun masterproef gewijd aan 'de competenties van de toekomst in de logistieke sector'. Traditioneel bestaat de verdeling uit kennis, vaardigheden en attitude, maar daar wordt met IT-competenties nu nog een vierde element aan toegevoegd. Dat luik wordt steeds belangrijker. Het gaat niet alleen om het beheersen van algemene kantoorsoftware, maar medewerkers moeten zich tegenwoordig ook heel wat bedrijfsspecifieke software eigen maken. Als je daarvoor niet openstaat, werkt het niet. Een positieve attitude blijft nu en in de toekomst daarom zeer zeker ook een van de belangrijkste competenties. Leergierigheid, een open geest en creatief en oplossend kunnen denken zijn in de logistieke sector sleutelwoorden”, zegt Coppieters.

Talentenstroom trekt nu naar de bedrijven om hun verwachtingen en de bevindingen uit de masterproef aan mekaar af te toetsen met als doel tot nieuwe actiepunten te komen om mensen voor een job in de logistiek sector warm te maken.

Werkplekleren

Daarnaast loopt momenteel ook een onderzoek omtrent de succesfactoren van werkplekleren. “In de logistiek heeft het leren op de werkvloer nog niet zoveel ingang gevonden omdat er vaak toch heel specifieke kennis vereist is en het bijgevolg niet evident is onervaren krachten in te schakelen. Toch willen we dit bij de bedrijven sterk promoten en hen sensibiliseren om de stap te durven zetten. Want op deze manier kan ook de groep jongeren die een combinatie van studie en praktijk verkiest warm worden gemaakt deze richting in te slaan”, zegt de Talentenstroom-coördinator.

Jobbeurs Topjob@Logistics eerste keer in Antwerpen

Talentenstroom ontwikkelt initiatieven en opleidingen om mensen naar een job te leiden als bediende in de logistieke sector. In april kan er op jobjacht worden gegaan tijdens Topjob@Logistics, een jobbeurs specifiek gericht op logistiek bedienden functies. “Samen met een aantal partners wordt die voor de derde keer op poten gezet. Dit keer in Antwerpen - in het hart van de logistieke sector dus. De beurs vindt plaats op 22 april in ALM Antwerpen in de Filip Williotstraat in Berchem”, kondigt Mieke Coppieters van Talentenstroom aan.

(bar) – Meer info: www.talentenstroom.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15206 andere jobs