Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 549

Volgende

Limburg helpt hoogopgeleide vluchtelingen aan een job

Willen we de knelpunten op de arbeidsmarkt wegwerken, moet ieder talent dat hier rondloopt, kunnen ingezet worden. Er zijn dus initiatieven nodig om het potentieel dat momenteel moeilijk aan de bak geraakt, klaar te stomen voor een passende carrière op het niveau van zijn of haar competenties en diploma's. Met het project Level2Work willen Mercuri Urval en een aantal partners, hoogopgeleide anderstaligen aan een geknipte job helpen.
Via een mentorproject worden de hoogopgeleide anderstaligen (of HOA’s) begeleid naar een job die past bij hun talenten.

Op Europees vlak heeft Vlaanderen geen goede cijfers wat betreft arbeidsintegratie van mensen uit een ander geboorteland. Alleen in Kroatië en Griekeland is het nog slechter gesteld. En als de vluchtelingen of andere inwijkelingen dan toch ergens aan het werk zijn, doen ze dat heel vaak in slecht betaalde jobs, ver onder hun niveau. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Om deze gemiste kans recht te trekken, is er een interessant project opgestart in Limburg: Level2Work.

Hilda Martens, professor-emeritus in personeels- en veranderingsmanagement aan de UHasselt, trekt voor Limburg dit mentoringproject. Er werken diverse stakeholders aan mee, zoals Mercuri Urval, VDAB, Risesmart en Hogeschool PXL. "Dit project heeft als doelstelling om anderstaligen met minimaal een bachelordiploma, op hun niveau aan een job te helpen", zegt Hilda Martens. "We spreken van hoogopgeleide anderstaligen of HOA’s. De meesten van deze HOA’s zijn vluchtelingen. Ze hebben hier geen netwerk en zijn evenmin vertrouwd met onze manier van solliciteren, waardoor ze uit de boot vallen. Ook voor functies waar de kennis van het Nederlands geen vereiste is."

Verwachtingen

Mercuri Urval werkt belangeloos mee aan het project. "We hebben 15 consultants bereid gevonden om gratis, als vrijwillige mentor, loopbaanbegeleiding voor deze mensen aan te bieden", zegt Wout Van Impe, Business Director bij Mercuri Urval.

"Concreet kan de mentor de nieuwkomer helpen met het uitbreiden van zijn netwerk en sollicitatietips geven. Er kunnen suggesties worden gegeven over waar te solliciteren, op basis van zijn sterktes, ervaringen en verwachtingen. De mentor kan ook helpen om kennis te verwerven over het segment van de arbeidsmarkt waarin de nieuwkomer terecht wil komen en zijn inzicht verbreden in de verwachtingen van een bepaalde functie in een sector. Een belangrijk aspect is de assistentie bij het creëren van zelfvertrouwen, realistische verwachtingen en motivatie om te blijven doorzetten én bij het oefenen in het Nederlands."

Verrijkend

"Het is trouwens niet de eerste keer dat we ons engageren voor dergelijke initiatieven. Mercuri Urval is bijvoorbeeld betrokken bij het project Duo For a Job in Antwerpen en Brussel, dat 50- plussers als mentor linkt aan vluchtelingen. We geven er gratis workshops aan de oudere werknemers over hoe zij hun 'mentees' kunnen begeleiden, coachen, helpen bij de opmaak van cv’s, enzovoort. We zien het als bedrijf in de HR-sector als een plicht om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Bovendien wordt deze mentoring door de consultants als zeer verrijkend en zinvol ervaren", zegt Wout Van Impe.

(km) 

18 oktober 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook