Loopbaanbegeleiding
Vorige

1 van 119

Volgende

Liever mecanicien dan topman

20 januari 2011
Heel wat werknemers zouden zich veel beter voelen bij handenarbeid dan in hun kantoorjob. Dat zegt de Amerikaanse auteur Matthew Crawford.
Matthew Crawford
Matthew Crawford

De man is ietwat bevooroordeeld, aangezien hij zelf een job als topman van een denktank opgaf om hersteller van motorfietsen te worden. Waarmee hij tegelijk ook het levende bewijs van zijn eigen bewering is.

Wat draag je bij?

Volgens Crawford mag het niet verbazen dat zoveel mensen zich bijzonder ongelukkig voelen in hun kantoorbaan. Het valt hem op dat veel jobs zo gespecialiseerd zijn geworden dat werknemers amper nog zien wat hun arbeid daadwerkelijk bijdraagt. En als die impact gemeten wordt, is hij volgens Crawford bovendien vaak onooglijk.

Waarvoor word je betaald?

Misschien moeten we de reden voor zoveel pessimisme zoeken bij Crawfords vorige job. Daarvan geeft hij nu grif toe dat hij zelf nooit heeft kunnen achterhalen waarom hij eigenlijk betaald werd. Ook wat hij als topman van een denktank aan bruikbare diensten leverde, is hem nog steeds een raadsel.

Nu Crawford motorfietsen onderhoudt, is hij naar eigen zeggen niet alleen gelukkiger, maar wordt hij ook intellectueel meer gestimuleerd. Dat moet one hell van een denktank geweest zijn.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook