Opleidingen
Vorige

1 van 235

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Levenslang leren? Zeker niet voor iedereen...

Levenslang leren klaslokaal
Als werknemer ben je best een eeuwige student, want wie levenslang leert en tijdens zijn of haar carrière bijkomende opleidingen volgt, heeft heel wat troeven achter de hand. Toch is niet iedereen overtuigd van levenslang leren.

Hoger diploma geen einddoel

Nog nooit was het aantal werknemers met een hoger diploma zo hoog. In 2021 had maar liefst 1 op 2 Belgen (49,9%) tussen 30 en 34 jaar het felbegeerde document op zak, waarvan 56,4% vrouwen en 43,3% mannen.

Toch is een diploma hoger onderwijs geen einddoel als je wil groeien in je job. Door levenslang te leren en voortdurend je vaardigheden en kennis bij te schaven, maak je van jezelf een gegeerd profiel. Zeker in deze flexibele arbeidsmarkt is een bijkomende opleiding een onmiskenbaar pluspunt.

Beste investering ooit als jongere: een hoger diploma

Levenslang leren populair?

Niet iedere werknemer is echter overtuigd van het belang van levenslang leren. Dat blijkt althans uit een enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau: zo volgde slechts 1 op 5 (19,9%) volwassenen tussen 25 en 64 jaar vorig jaar een opleiding.

Ter info: met “opleiding” worden zowel formele (erkend door het ministerie van Onderwijs en met een diploma of getuigschrift als einddoel) als niet-formele opleidingen (bv. cursussen en webinars) bedoeld.

Al is er een lichte stijging t.o.v. 2020 (19,6%), hiermee zit België nog lang niet aan de Europese doelstelling waarbij tegen 2025 47% van de volwassenen een opleiding gevolgd zou moeten hebben.

Lees ook: Eén op vijf volgt opleiding, en dat is te weinig

Opmerkelijke resultaten

De enquête bracht ook andere opvallende resultaten aan het licht.

1. Opleidingsniveau

29,3% van de mensen met een diploma hoger onderwijs volgt een opleiding, dit in tegenstelling tot zij met een diploma hoger secundair onderwijs (15,3%). Van de werknemers met een diploma lager onderwijs volgt dan weer slechts 7,1% een opleiding.

2. Regionale verschillen

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het opleidingspercentage het hoogst: hier volgde vorig jaar zo’n 27,1% een opleiding. Het Vlaams Gewest doet het minder goed (20,8%) en het Waals Gewest heeft met 15,5% nog een inhaalbeweging voor de boeg.

3. Statuut

Iemand met een job zal makkelijker een opleiding volgen (22%) dan een werkloze (19,4%) en een inactieve (11%). Werknemers met een tijdelijke job nemen vaker deel aan een opleiding (32,9%) dan mensen met een vaste job (21,7%) en wie voltijds werkt ten slotte volgt dan weer makkelijker een opleiding (23,4%) dan wie deeltijds werkt (19,4%).

4. Leeftijd

Met zo’n 29,9% doen vooral jongeren tussen 25 en 34 jaar aan levenslang leren. Da’s meer dan de leeftijdsgroep 35-44 jaar (22,3%), de leeftijdsgroep 45-54 jaar (18,4%) en zelfs dubbel zo vaak als 55- tot 64-jarigen (12%).

Ontdek: Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?

5. Sectoren

Vooral werknemers uit de financiële sector zijn leergierig (meer dan 1 op 3). Werknemers uit de bouwnijverheid, administratieve en ondersteunende diensten, groot- en detailhandel, reparatie van auto’s en motorfietsen en horeca zijn dan weer het minst leergierig: slechts 1 op 6 heeft vorig jaar effectief een opleiding gevolgd.

Conclusie: levenslang leren is vooral populair bij wie al een diploma hoger onderwijs heeft. Zij vinden makkelijker de weg naar een bijkomende opleiding om zo hun carrièrekansen optimaal te benutten. Ondanks alle inspanningen zijn laagopgeleiden nog altijd minder snel geneigd om levenslang te leren. Dit is alvast een actiepunt voor de Vlaamse Regering.

Extra: De trucs om levenslang te blijven bijleren

(fd)

18 mei 2022
Anderen bekeken ook