Stress
Vorige

1 van 514

Volgende
Volgend artikel:

Je komt steeds te laat? 7 tips!

Last van deze kwaaltjes? Stress kan de oorzaak zijn!

Last van deze kwaaltjes
Vervelende kwaaltjes hebben we allemaal weleens. Maar wat als je niet weet waar ze door veroorzaakt worden? Een algemene boosdoener die je tegenwoordig overal vindt – zowel op je werk als privé – is stress. Benieuwd of jij ook nodig een keer moet ontstressen? Let maar eens op of je onderstaande symptomen terugziet in je lichaam.

1. Intense dromen

De dingen die je overdag bezighouden, komen ’s nachts terug. Zijn je dromen levendig en word je regelmatig wakker met de zweetparels nog op je voorhoofd, dan kan het zijn dat de stress je ’s nachts ook onrustig maakt. Geen goede combinatie, want hierdoor ga je minder uitgerust de nieuwe dag in. Let op dat je zeker niet in een vicieuze cirkel terechtkomt.

2. Vaker verkouden

Als je continu onder druk staat, leef je in de zogeheten fight-or-flight-modus: enkel overleven doet ertoe. Dat is ontzettend vermoeiend voor je lichaam en je immuunsysteem ontvangt minder ondersteuning. Dit zet de deur open voor allerlei vervelende virussen.

Extra: Ga jij naar je werk als je ziek bent?

3. Schermverslaving

Het is misschien niet meteen een fysiek probleem, maar altijd aan je telefoon of laptop gekluisterd zitten doet weinig goeds. Als je je eigen problemen wilt vergeten, is het verleidelijk om spelletjes, filmpjes en social media op te zoeken. Dat kan tot verslaving leiden, je ogen vermoeien en er bovendien voor zorgen dat je concentratievermogen drastisch afneemt.

4. Onregelmatige menstruatie

Een vrouw die langere tijd onder mentale druk staat, loopt het risico dat haar lichaam een maand zal overslaan, een cyclus langer of korter maakt dan gewoonlijk of de menstruatie pijnlijker maakt. Dat kan tot veel onzekerheid leiden, zeker als je graag zwanger wilt worden of juist niet, en bovendien is onvoorspelbaarheid in je maandstonden ronduit onhandig.

5. Knarsetanden

De onrust in je lichaam kan, net zoals door dromen, ook op andere manieren ’s nachts naar boven borrelen. Zo kan het zijn dat je opeens veel meer gaat knarsetanden in je slaap. Knarsetanden is in dit geval een onbewuste uiting van spanning, onder andere doordat je je kaken harder op elkaar klemt.

Lees ook: 11 tips om beter te slapen

6. (Been)krampen

Bij sommige mensen zijn spieren heel gevoelig voor spanning. Na een drukke dag met veel indrukken en interactie voel je de moeheid soms al in je benen, laat staan als je weken achtereen onder stress moet presteren. Onrustige benen en verkrampte spieren zijn een veelvoorkomend signaal dat je het echt wat rustiger aan moet doen.

CHECK: Waarvan krijg jij stress?

7. Eczeem

Mensen met een gevoelige huid kunnen opeens een opflakkering van eczeem te verduren krijgen. Dat komt doordat stress zowel je immuunsysteem als je natuurlijke huidbarrière aantast. Krabben, jeuk en littekens kunnen op hun beurt weer tot nieuwe stress leiden, enzovoort.

8. Haarverlies

Stress kan ver gaan. Zo ver, dat zelfs je haar uitvalt. Stress kan een soort reactie activeren die haarzakjes in een tijdelijke rustperiode zet, waardoor je haar na een tijdje zal uitvallen. Ook trichotillomanie – de onweerstaanbare drang om je haren uit te trekken – is stressgerelateerd.

9. Darmproblemen

De kans dat stress iets met je spijsverteringssysteem doet, is heel groot. Er zijn heel wat mensen die van zichzelf al met gevoelige darmen kampen, en stress maakt dat vaak nog erger. Zowel obstipatie als diarree zijn mogelijke gevolgen die heel wat ongemak met zich meebrengen.

Werkgerelateerde stress verminderen? Enkele wetenschappelijk onderbouwde tips!
Webinar Werkgeluk

(ZINNIG)

22 mei 2023
Anderen bekeken ook