Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 889

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Laat je kind spelen voor een betere job later

spelende kinderen
Goed begonnen is half gewonnen! Wie z’n kind later een goede job toewenst, laat het nu vooral vrij spelen. Spelenderwijs worden de meest cruciale vaardigheden aangeleerd die nodig zijn op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst.

Madame Soleil weet het niet

Hoe die arbeidsmarkt er in de toekomst zal uitzien, weet zelfs Madame Soleil niet. Wat we wel met zekerheid weten is dat computers en geautomatiseerde robots steeds meer taken van werknemers overnemen. De digitalisering en automatisering op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat bepaalde beroepen in de toekomst niet meer zo relevant zullen zijn. Toch is er geen reden tot paniek.

Computer versus spel

Een computer of robot is ook maar wat het is: een technisch wonder… zonder creatieve ideeën, emotionele intelligentie, cognitieve vaardigheden en probleemoplossend gedrag. En laten we die vaardigheden nu net aanleren tijdens het spelen!

Kinderen die veel spelen, hebben dus een voetje voor op die toekomstige arbeidsmarkt. Voorwaarde hiervoor is wel dat het gaat over “vrij spelen”, dus niet de georganiseerde activiteiten die vaak na schooltijd en tijdens vakanties worden ingepland.

Vaardigheden kun je leren

Door vrij en onbelemmerd te spelen kun je als kind heel wat belangrijke vaardigheden opdoen.

1. Creativiteit

Tekenen, schilderen, dansen, spelen met water… Hierdoor leert het kind z’n gevoelens te uiten en te experimenteren.

2. Fijne motoriek

Constructies maken met blokken, Lego, meccano, … Dit stimuleert ook probleemoplossend gedrag want hoe maak je bv. een toren die niét omvalt? Of een wieltje dat wél draait?

3. Grove motoriek

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Goed voor de conditie maar ook voor het doorzettingsvermogen, altijd een pluspunt in een professionele werkomgeving.

4. Empathie

Toneeltje spelen, jezelf verkleden, poppenkast, verhalen vertellen, strips lezen… Kinderen leren zich zo in te leven in anderen, bijzonder handig als je later moet samenwerken met een collega of moet onderhandelen met een baas/klant/leverancier.

Druk, druk, druk

Spelende kinderen zijn dus dé toekomst! Toch spelen ze steeds minder… Uit een onderzoek, uitgevoerd door Edelman Intelligence bij meer dan 12.000 ouders in 10 landen, blijkt dat 56% van de kinderen minder dan een uur per dag (buiten) speelt. Reden: huiswerk, georganiseerde activiteiten (sport -en muzieklessen waarbij de nadruk ligt op presteren) en digitale multimedia (smartphone, iPad, videogames). Veel te weinig dus, zeker als je weet dat de gemiddelde gevangene in een streng bewaakte gevangenis soms langer dan een uur per dag buiten op de koer “speelt”…

Minder spelen zorgt jammer genoeg ook voor een toename van mentale gezondheidsproblemen bij kinderen.

Recht op spelen

Het VN-verdrag m.b.t. de Rechten van het Kind zegt nochtans klaar en duidelijk dat spelen een kinderrecht is. Om het recht op spelen terug te laten gelden, hebben de CEO’s van Ikea, Unilever, Unicef, National Geographic en Lego Foundation in 2018 de alliantie Real Play Coalition opgericht. Hiermee willen ze ook het onderwijs stimuleren om meer vrij spel te integreren in de schooltijd, iets wat nu veel te weinig aan bod komt.

Extra speeltijd voor iedereen!

Wie z’n kind dus later een goede job toewenst, laat het nu vooral vrij spelen. Maakt niet uit of het doktertje of verstoppertje speelt… extra speeltijd is het mooiste cadeau dat je je koter kunt geven. En speel gerust ook zelf mee, wie weet steek je er nog wat van op!

(mr)

10 juli 2020
Anderen bekeken ook