Vorige

1 van 387

Volgende
Volgend artikel:

Arbeidskansen in tijden van corona: deze 10 jobs zijn veelgevraagd

KU Leuven aan de top op vlak van IoT

18 juli 2016
“Professioneel is dit een win-for-life ticket. ” (Liesbet Van der Perre, professor digitale elektronica, naast laatstejaarsstudente Sara Goossens)
De weinige jonge vrouwen die kiezen voor de studierichting ingenieur elektronica zijn vaak de sterkere studenten. De master elektronica is een vierjarig traject waar nog té weinig studentes voor inschrijven, zegt prof. Liesbet Van der Perre. Toch kan je met dit diploma naar een brede waaier fascinerende, toekomstgerichte jobs.

Liesbet Van der Perre is professor in de masteropleiding Industriële Ingenieurswetenschappen Elektronica-ICT op de KU Leuven, Technologiecampus Gent, waar ook Odisee Hogeschool een bacheloropleiding ICT-elektronica aanbiedt. Ze doceert er digitale elektronica en ‘embedded systemen’. Wat omvat dat precies? “Denk aan toepassingen voor het Internet of Things (IoT) en draadloze communicatie. Dankzij sensoren, connectie en ingebouwde intelligentie wordt de volgende generatie elektronica onzichtbaar, draadloos en slim.”

Studente Sarah Goossens zit in haar laatste jaar industrieel ingenieur elektronica. Ze schrijft haar masterproef over ‘data-acquisitie via sensoren in een real-time operating system’. “Dat betekent dat ik onderzoek hoe je het exacte moment van de data-input bepaalt”, zegt Sarah. “Met mijn studies liggen er heel wat opties open in verschillende bedrijfstakken, maar ik kan ook in onze eigen onderzoeksgroep aan de slag.”

Meer meisjes

Klinkt goed, maar hoe populair is elektronica? “Niet populair genoeg. Jammer, omdat het een leuke, gevarieerde richting is”, zegt professor Van der Perre. “Abstract kunnen denken is natuurlijk essentieel. Daar leggen we aan het begin van de opleiding de basis voor. We zien zowat twee derde instroom uit ASO en één derde uit TSO. Daarbij bereiken we vooral jongens. Toch zijn meisjes vaak de betere studenten. Ze zijn minder zelfzeker dan jongens als ze deze studies aanvatten, wat de drempel hoger maakt. Maar daardoor liggen ook hun slaagpercentages hoger: ze staan er sterker voor als ze beginnen.

“In het laatste jaar zijn we met 2 meisjes op 20 studenten”, pikt Sarah in. “Mijn medestudente kwam via een schakelprogramma uit de bacheloropleiding. Op die manier komen er heel wat nieuwe studenten in het derde jaar terecht. In de master zet je de stap naar verantwoordelijkheid en creativiteit in je latere job. Vanuit de professionele bachelor kan je servicetechnicus telecom worden, via de masteropleiding bijvoorbeeld field engineer of planning engineer bij operatoren als Telenet of Proximus, maar ook bij bedrijven als Melexis (sensoren en chips) of de Televic Group (nurse call systemen), Barco, ziekenhuizen … of je kan les geven of onderzoeker worden. Het diploma is een win-for-life ticket.”

Draadloze technologie

Zeker het IoT-verhaal met sensoren die data verzamelen, spreekt jongeren aan. Het aantal maatschappelijke problemen die je ermee kan helpen oplossen, is enorm. Daarnaast zijn we zo afhankelijk van draadloze netwerken, dat we ons niet meer kunnen voorstellen dat ze zouden wegvallen. “Ik wilde graag iets doen met wiskunde en wetenschappen”, zegt Sarah.

“Ook al kwam ik in mijn Latijn-Wiskunde niet in aanraking met STEM-vakken. Door industrieel ingenieur elektronica-ICT te studeren – samen met studenten bouw, chemie en elektromechanica – stak de liefde voor elektronica de kop op. In het tweede jaar ging ik daar resoluut voor. Hardware én software vond ik het interessantst. Uiteindelijk koos ik voor embedded systemen – ingebouwde systemen met een microprocessor die data aansturen voor een applicatie. Alle IoT-applicaties zijn embedded systemen: sensoren die we op bruggen willen zetten bijvoorbeeld, of waarmee we de waterkwaliteit monitoren. In die zin is het leuk dat je die systemen overal kan inbouwen.”

Nieuwe telecomdimensie

De telecomnormen 2G, 3G en 4G boden telkens meer mogelijkheden, zoals live streaming of gaming. “De 5de generatie mobiele netwerken (5G) heeft nog veel meer in petto en is geschikt om autonoom rijdende auto’s en robots aan te sturen”, zegt de prof. “Maar je hebt wel nieuwe technologieën zoals massive machine-type communication (mMTC) nodig om van IoT echt een nieuwe dimensie binnen telecom te maken. Dit is precies waar we hier aan werken: low-power systemen gericht op nieuwe applicaties.”

Smart cities

Op het vlak van IoT staat de KU Leuven aan de top, dankzij de samenwerking met Imec. Van de stad Antwerpen willen de universiteit en het onderzoekscentrum een heuse smart city maken die precies meet waar de levenskwaliteit nog beter kan. “Onze campus in Gent is een speerpunt voor draadloze systemen”, zegt Liesbet Van der Perre.“

Zoals een project rond het monitoren van geluidsoverlast met low-power vermogen microfoons. Een ideale toepassing voor gemeenten en steden. We hebben ook projecten rond het automatiseren van de distributie van dierenvoeding, om te meten of paarden genoeg drinken en zelfs rond het beveiligen van zadels. In de logistiek kunnen we fouten vermijden dankzij elektronisch taggen,... allemaal dankzij ons design en onze research. Praktisch toegepast en op vraag van de industrie.”

Boeien(d) op zee

“Volgens mij stelt IoT drie grote uitdagingen: minimaal verbruik, veiligheid en nieuwe applicaties voor specifieke problemen”, vat de professor samen. “Daar hebben we ingenieurs voor nodig die creatief kunnen zijn. Sarah: “Juist het experimenteren maakt het interessant om de masteropleiding te volgen. Er komt ook echt veldwerk kijken bij de studie: deze lente hebben we een project rond sensoren op zeeboeien, om het afdrijven te meten, de onderlinge communicatie, gps-lokalisatie, luchttemperatuur, … Nu moeten we nog wel redders vinden die met ons de zee op willen wanneer de boeien te water gelaten worden.”

Vlaanderen en Europa staan sterk op het vlak van innovatie. “Denk vooral niet dat alle nieuwigheden rond 5G uit China komen”, besluit Liesbet Van der Perre. “5G werd in Europa ontwikkeld, net zoals de technologie rond grote antenne-arrays bijvoorbeeld. De creativiteit hebben we, alleen moeten we hier net zo doelgericht leren werken als in Shanghai of Peking.”

(wdh) 

  • Jobs voor ICT

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16447 andere jobs