Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

6 signalen dat je teveel werkt

Krijg meer evenwicht in je carrière. Word egopreneur!

Wie vandaag over werk praat, kan bijna niet om de termen ‘stress’, ‘burn-out’ of ‘work-life-balance’ heen. Maar het kan ook anders. Dat beweert Paul Van Den Bosch. Deze coach van topatleten zoals Marc Herremans, Sven Nijs en André Greipel bracht onlangs zijn boek ‘Egopreneur’ uit. De rode draad? Alles begint met zorgen voor jezelf.

Topsporters doen er alles aan om op het juiste moment te pieken. Ze trainen dagelijks om in topvorm te geraken en op dat ene moment alles te geven. Voor de volle 100 procent. Op het werk en thuis is dat moeilijk. Als je daar altijd naar 100 procent streeft, verstik je jezelf. Egopreneur helpt je om sterker en veerkrachtiger te worden door meer balans in je werk en gezin te krijgen.

Draag zorg voor jezelf

“Egopreneurs zijn entrepreneurs die een belangrijk deel van hun inspanningen richten op het versterken van zichzelf. Om uiteindelijk productiever te kunnen zijn in hun professionele omgeving en meer steun te kunnen bieden aan de mensen uit hun onmiddellijke omgeving”, schrijft Paul Van Den Bosch op een van zijn eerste pagina’s. Het klinkt niet eens zo gek. Als je zelf sterk bent, straal je dat uit op de mensen rondom je. Anderzijds brengt een gebrek aan zelfzorg je vaak in een moeilijk parket.

Sterk lichaam = veerkrachtige geest

Paul Van Den Bosch schrijft dat mensen die fysiek fit zijn vaak ook mentaal veerkrachtig zijn. En personen die mentaal sterk zijn fysiek sterker staan én vlug herstellen bij een eventuele tegenslag. Voldoende beweging, slaap en de juiste voeding zijn daarom van primordiaal belang. Zeker in zo’n veeleisende samenleving als die waar wij vandaag in leven. Want als het elastiekje verder en verder uitgerekt wordt, knapt het. Gelukkig krijgt niet iedereen een burn-out. Maar waarin verschillen zij dan van anderen?

80% is voldoende

Niet iedereen streeft voortdurend naar perfectionisme. Sommige mensen hebben nu eenmaal een ‘dikkere huid’ en gaan niet continu voor 100 procent resultaat. Ze vinden 80 procent ook goed. Dat klinkt misschien gek … maar door met minder tevreden te zijn, worden ze veerkrachtiger en scoren ze beter. Ook belangrijk: deze mensen maken vaker tijd voor zichzelf.

Werk aan de winkel

Een sterkere ik? Dat begint met meer beweging, gezonder eten en een beter slaappatroon. Dat klinkt eenvoudig. Maar de kunst is om het vol te houden. En een gedragspatroon veranderen is nu eenmaal niet gemakkelijk. Tenzij je inzichten krijgt en weet waarom je het doet. Tijd is de tweede hindernis. We hebben tijd zat voor vergaderingen, targets halen en familiale verplichtingen … maar tijd voor onszelf ontbreekt meestal. Tijdens een vliegreis is het anders wel heel duidelijk. Bij een zuurstoftekort zorg je eerst voor jezelf, pas daarna zet je het masker van de mensen rondom je op. Het komt op hetzelfde neer: pas als je zelf in vorm bent, kun je echt iets betekenen voor anderen. Heb je het druk? Altijd te weinig tijd? Het gevoel dat ‘achternahollen’ je enige vorm van beweging is? Dan is het hoog tijd om de tips van Paul Van Den Bosch op te volgen. De allereerste: wees blij met 80 procent. Dat vergt een mind switch, maar op de hogeschool of universiteit valt dat nog altijd onder de noemer ‘grote onderscheiding’. In het boek Egopreneur tref je heel wat inzichten én praktische, zinvolle en haalbare tips. Een aanrader!

(em)

31 oktober 2019
Anderen bekeken ook