Loonbrief
Vorige

1 van 91

Volgende
Volgend artikel:

Een aanwervingspremie: hoe werkt dat? En hoeveel hou je over?

Krijg jij je loonbrief al digitaal?

Loonbrief digitaal
Of de loonfiche de maaltijdcheque opvolgt? HR-dienstenbedrijf Acerta denkt alvast van wel. Terwijl vóór de pandemie slechts 22 procent van de werkgevers de loonbrief digitaal stuurde naar de werknemers, is dat aantal intussen verdubbeld.

Het is geen verrassing dat we tijdens de pandemie meer digitaal zijn gaan leven. Er werd online geshopt omdat winkels een tijd gesloten waren, er werd met collega’s gebrainstormd in een virtueel vergaderlokaal en met vrienden het weekend ingezet in een online café. Opvallend is dat werkgevers niet zijn achtergebleven. Zo sturen ze de loonbrief sinds de coronacrisis steeds vaker digitaal.

In 2018 kreeg slechts 8,6 procent van de werknemers de loonfiche digitaal, in 2019 liep dat percentage op tot 22 procent. Intussen is de digitale loonbrief aan een stevige opmars bezig, want vandaag maakt meer dan de helft van de werkgevers, 53 procent om precies te zijn, gebruik van een online platform om loonbrieven te versturen.

Lees ook: 7 op de 10 krijgt loonbrief digitaal

Logische stap

Al maken niet alle werknemers daar nu al gebruik van. Bij 8,66 procent van de werkgevers ontvangen wel alle medewerkers de loonbrief digitaal, maar bij 44,6 procent gaat het voorlopig om een gedeeltelijke digitale loonadministratie. Dat wil zeggen dat er soms nog individuele vragen komen om de loonfiche toch op papier te krijgen.

Volgens Liesbet Coninx, managing director van Acerta, zijn er veel argumenten die de verdubbeling van het aantal digitale loonbrieven verklaren. Zo zijn ze handig, overzichtelijk, tijdbesparend, administratief eenvoudig en milieuvriendelijk. Neem nu de maaltijdcheques, die sinds 1 januari 2016 niet meer op papier worden gegeven. Een verandering die perfect is verlopen. Volgens Coninx zou het dan ook een logische stap zijn om hetzelfde te doen met de loonfiche.

Wat staat er allemaal op je loonfiche? En hoe moet je alles interpreteren?

Iedereen ‘docclen’

Maar hoe werkt zo’n digitale loonbrief dan precies? Wel, je werkgever kan gebruik maken van een platform zoals Doccle om alle fiches naar de juiste werknemers te sturen. Van zodra er een loonfiche verzonden is, krijg je een automatisch bericht dat er een nieuw document voor je klaarstaat. Het enige wat je dan nog moet doen, is je aanmelden op de website en klaar.

Het fijne aan zo’n online platform is dat al je documenten veilig op één plek bewaard worden. In een soort digitale archiefkast. Zo raak je geen enkele loonbrief meer kwijt. Ook handig: heel wat apps van banken werken samen met Doccle. Hierdoor kun je de documenten zelfs in je bank-app bekijken!

Extra: Alles wat je moet weten over je loonpakket (E-gids)

(dt/em) - Bron: Acerta

15 september 2021
Anderen bekeken ook