Vergoeding nu ook voor elektrische fietsen
Ga jij met een elektrische fiets naar het werk? Dan hebben wij goed nieuws voor jou.
Het Paritair Comité voor bedienden (PC200), ofwel het grootste paritair comité van België, heeft voor de zomer een belangrijk akkoord bereikt. Het geldt voor bedienden die onder geen enkel ander Paritair Comité vallen: gaande van bedienden in callcenters, uitzendkantoren, IT, consultancy tot reclame, drukkerijen, bouw, etc.
Dit keer is het ingewikkelder dan bij vorige verhogingen, door de voorbereiding van de harmonisering van de pensioenplannen voor arbeiders en bedienden. Een bepaalde groep bedienden krijgt geen reële stijging van het brutomaandloon. “In het algemeen zijn dit bedienden wiens collega-arbeiders wel een sectoraal aanvullend pensioen hebben, maar die zelf geen of een minder gunstig aanvullend pensioen hebben. Zij krijgen een tijdelijke brutojaarpremie in december, in aanloop naar een aanvullend pensioen, in plaats van een reële stijging van het brutomaandloon. Het akkoord van de sociale partners voorziet op die manier toch een koopkrachtverhoging, terwijl op langere termijn het extralegaal pensioen wordt voorbereid”, aldus Geert Vermeir van hr-dienstverlener SD Worx.
De arbeiders in de bouwsector (PC 124) genieten een sectoraal pensioenplan. Misschien hebben de bedienden in de administratie of de planning van het bedrijf geen of een minder gunstig pensioenplan. Voor hen komt er dan in de plaats van de maandelijkse loonstijging een verplichte tijdelijke jaarpremie, als aanloop naar een toekomstig aanvullend pensioen.
Ook in oktober 2017 vond er een loonsverhoging plaats met 1,1%. In 2019 geldt dezelfde regeling als toen waarbij de sector toeliet andere loonsverhogingen of gelijkwaardige voordelen in koopkracht in rekening te brengen.
De loonsverhoging in september 2019 is niet van toepassing voor de bedienden die volgens afspraken in het bedrijf:
In elk geval mag de andere loonsverhoging of gelijkwaardig voordeel voor je werkgever geen besparing worden in vergelijking met de in het akkoord afgesproken loonsverhoging van 1,1%.
Behalve de verhoging van de koopkracht was er in het akkoord ook aandacht voor het luik mobiliteit. In sommige bedrijven kreeg men al een fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer, maar vanaf 1 juli 2020 zal deze sectoraal verplicht worden voor alle bedrijven binnen het PC200. Deze zal 10 cent per kilometer bedragen, met een maximum van 4 euro per dag.
(mr)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ga jij met een elektrische fiets naar het werk? Dan hebben wij goed nieuws voor jou.
Het verschil tussen bruto- en nettoloon is in België dikwijls voer voor pittige discussies. Maar hoeveel behouden we nu exact op brutoloonsverhoging en hoeveel wordt er aan bedrijfsvoorheffing en RSZ afgehouden?
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon anno 2018 in België bedraagt 3.329 euro. De lonen zitten in de lift. Al zijn de regionale verschillen vrij groot. Kijk zelf maar...
De belastingdruk op arbeid is torenhoog in België. Dat blijkt nog maar eens uit een nieuw rapport van de OESO. Alleenstaanden worden het zwaarst belast.
Niemand zegt neen tegen opslag, want we willen allemaal meer verdienen.
Je moet je goed voorbereiden om opslag te krijgen. Maar met een paar tips komt die loonsverhoging helemaal goed.
Blij met je loon? Mooi zo! Maar dat kan snel veranderen als je weet hoeveel je collega’s verdienen. De Britse openbare omroep weet er alles van.
In zakelijke situaties kunnen mondmaskers een belemmering vormen voor een vlotte communicatie. Hoe ga je daar mee om?