Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 318

Volgende

Krijg jij deze maand ook opslag?

9 september 2019
Voor zo’n 440.000 bedienden in België klinkt er goed nieuws: hun loon stijgt met 1,1% vanaf 1 september 2019 en er komt een verplichte fietsvergoeding.

Het Paritair Comité voor bedienden (PC200), ofwel het grootste paritair comité van België, heeft voor de zomer een belangrijk akkoord bereikt. Het geldt voor bedienden die onder geen enkel ander Paritair Comité vallen: gaande van bedienden in callcenters, uitzendkantoren, IT, consultancy tot reclame, drukkerijen, bouw, etc.

Krachtlijnen van het akkoord

  • Om de koopkracht te verbeteren stijgt het maandelijks brutoloon met 1,1% vanaf 1 september 2019, maar niet voor iedereen…
    • De stijging mag worden gegeven onder de vorm van een andere loonsverhoging of gelijkwaardig voordeel.
    • Sommige bedienden zullen er géén recht op hebben, maar krijgen wel op een tijdelijke jaarpremie in aanloop naar een aanvullend pensioen.
  • De stelsels van de SWT (het vroegere brugpensioen) worden verlengd.
  • De afspraken rond tijdskrediet en landingsbanen worden verlengd.
  • Vanaf 2020 wordt het aantal dagen dat je opleidingen kan volgen verlengd van 2 naar 5 à 6 dagen (per 2 jaar).

Wie krijgt géén stijging van zijn brutoloon?

Dit keer is het ingewikkelder dan bij vorige verhogingen, door de voorbereiding van de harmonisering van de pensioenplannen voor arbeiders en bedienden. Een bepaalde groep bedienden krijgt geen reële stijging van het brutomaandloon. “In het algemeen zijn dit bedienden wiens collega-arbeiders wel een sectoraal aanvullend pensioen hebben, maar die zelf geen of een minder gunstig aanvullend pensioen hebben. Zij krijgen een tijdelijke brutojaarpremie in december, in aanloop naar een aanvullend pensioen, in plaats van een reële stijging van het brutomaandloon. Het akkoord van de sociale partners voorziet op die manier toch een koopkrachtverhoging, terwijl op langere termijn het extralegaal pensioen wordt voorbereid”, aldus Geert Vermeir van hr-dienstverlener SD Worx.

Voorbeeld: bouwbedrijf

De arbeiders in de bouwsector (PC 124) genieten een sectoraal pensioenplan. Misschien hebben de bedienden in de administratie of de planning van het bedrijf geen of een minder gunstig pensioenplan.  Voor hen komt er dan in de plaats van de maandelijkse loonstijging een verplichte tijdelijke jaarpremie, als aanloop naar een toekomstig aanvullend pensioen.

Andere loonsverhoging of gelijkwaardig voordeel

Ook in oktober 2017 vond er een loonsverhoging plaats met 1,1%. In 2019 geldt dezelfde regeling als toen waarbij de sector toeliet andere loonsverhogingen of gelijkwaardige voordelen in koopkracht in rekening te brengen.

De loonsverhoging in september 2019 is niet van toepassing voor de bedienden die volgens afspraken in het bedrijf:

  • Een andere effectieve of geplande loonsverhoging kregen (of gaan krijgen). Automatische loonsverhogingen op basis van anciënniteit en/of ervaring mogen nooit worden meegerekend.
  • En/of andere, gelijkwaardige koopkrachtstijging krijgen. Dit kan bijvoorbeeld de invoering of verhoging van de patronale bijdrage in maaltijdcheques zijn.

In elk geval mag de andere loonsverhoging of gelijkwaardig voordeel voor je werkgever geen besparing worden in vergelijking met de in het akkoord afgesproken loonsverhoging van 1,1%.

fietser

De fietsvergoeding

Behalve de verhoging van de koopkracht was er in het akkoord ook aandacht voor het luik mobiliteit. In sommige bedrijven kreeg men al een fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer, maar vanaf 1 juli 2020 zal deze sectoraal verplicht worden voor alle bedrijven binnen het PC200. Deze zal 10 cent per kilometer bedragen, met een maximum van 4 euro per dag.

(mr)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook