Vorige

1 van 247

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

Krijg jij deze maand een premie van 252 euro?

23 juni 2017
Werk jij als bediende of heb je in het voorbije jaar als bediende gewerkt? Ontdek dan hieronder of je deze maand recht hebt op 252 euro.

Vorig jaar beslisten de sociale partners in het aanvullend paritair comité voor bedienden (PC 200) om een jaarlijkse premie van 250 euro toe te kennen. Deze premie moet uitbetaald worden in juni. Bijna alle bedienden vallen onder dit paritair comité.

Wie heeft recht op de jaarlijkse premie?

“Enkel wie in de periode juni 2016 tot en met mei 2017 voltijds als bediende aan de slag was, heeft recht op de volledige premie. Wie deeltijds werkt, zal de premie zien verminderen in verhouding tot zijn of haar deeltijdse arbeidsregime”, vertelt Leen Lafourt van Partena Professional, een organisatie die ondernemers of HR-verantwoordelijken ondersteunt.

Werkte je in het voorbije jaar als bediende, maar ging je uit dienst? Ook dan zal je een premie ontvangen in verhouding met de gepresteerde werkdagen. Let wel, werd je ontslagen omwille van een dringende reden? Dan heb je geen recht op de premie.

Uitzondering

Wie in het voorbije jaar niet voltijds werkte, kan in bepaalde gevallen toch nog recht hebben op de volledige premie, met name als je afwezig was in het kader van:

  • een schorsing van de arbeidsovereenkomst waarvoor loon is betaald (o.a. gewaarborgd loon, jaarlijkse vakantie …);
  • vaderschapsverlof;
  • moederschapsverlof.

Omzetting naar een gelijkwaardig voordeel

“Je werkgever kan ervoor kiezen om de jaarlijkse premie om te zetten naar een gelijkwaardig voordeel, zoals meer loon of een bijdrage in aanvullend pensioen, hospitalisatieverzekering … In dat geval heb je uiteraard geen recht meer op de jaarlijkse premie. Wat wel mogelijk is, is een gedeeltelijke omzetting, waarbij je dan het saldo nog zal ontvangen in de vorm van de jaarlijkse premie”, aldus Leen Lafourt van Partena Professional.

Werkgevers kunnen ook nu nog eenzijdig de jaarlijkse premie omzetten naar een gelijkwaardig voordeel. Er is hiervoor geen enkele termijn voorzien.

Wat niet meer mogelijk is dit jaar, is de jaarlijkse premie omzetten naar maaltijd- of ecocheques. Eco- of maaltijdcheques worden vrij van sociale socialezekerheidsbijdragen toegekend, maar enkel als ze niet dienen ter vervanging of omzetting van loon, premies, voordelen in natura of enig ander voordeel waarop al dan niet socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn. Aangezien de premie vorig jaar al werd toegekend, wordt zij aanzien als een verworven voordeel. Het is dan ook niet meer toegelaten om dit voordeel te vervangen door eco- of maaltijdcheques, vrij van socialezekerheidsbijdragen.

Indexatie

Net als het loon in het PC 200, wordt ook de jaarlijkse premie geïndexeerd. Vorig jaar bedroeg de premie 250 euro, nu 252,83 euro. Let wel, werd jouw premie volledig omgezet naar een gelijkwaardig voordeel, dan geldt de indexatie niet. Werd de premie slechts gedeeltelijk omgezet, dan zal enkel het restsaldo dat wel nog als premie wordt uitbetaald, geïndexeerd worden.

Bereken hier hoeveel je netto overhoudt van de brutopremie van 252 euro.

(mr)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17180 andere jobs