Variabel loon
Vorige

1 van 61

Volgende

Kreeg jij in 2021 ook een bonus?

Bonus in 2021
Coronacrisis of niet: in 2021 kregen heel wat bedienden uit de privésector een financiële bonus van hun werkgever. Dit blijkt alvast uit een verhelderend onderzoek van hr-dienstverlener Acerta. Ben jij ook bij de gelukkigen?

Bonus: wie, wat, waarom en hoeveel?

Werk je als bediende in de privésector? Dan kun je - wanneer de financiële resultaten van het bedrijf waarvoor je werkt goed zijn - met wat geluk een financiële bonus ontvangen van je dankbare werkgever. Hiervoor baseert hij of zij zich op de bedrijfsresultaten van het voorafgaande jaar.

De coronacrisis mag dan wel voor heel wat economische onzekerheid zorgen, toch besloten nogal wat werkgevers om ook in 2021 hun personeel te belonen voor de goede prestaties in 2020. Uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta blijkt dat er nu zelfs méér bedienden uit de privésector een bonus krijgen dan vóor corona.

Concreet: in 2021 kreeg 1 op 4 bedienden (24%) een financiële bonus op de rekening gestort. Dit is quasi evenveel als in 2020 (25%) en zelfs 3% meer dan in 2019 (21%), toen er van covid-19 nog helemaal geen sprake was. Opvallend feit: het gemiddelde bedrag was in 2021 met 5.313 euro nog nooit zo hoog…

Bonussen 2021 via Acerta

Overzicht bonussen bedienden profit in % en bedragen, 2021 en 2020 en de vergelijking. (Bron: Acerta | Klik op de tabel om deze te vergroten.)

“Ondanks de economische malaise in 2020 zien we dat bedrijven nog steeds bijna evenveel bonussen uitkeren aan hun werknemers”, aldus Ellen Roelants, expert flexibele verloning van Acerta Consult. “Zo willen ze hun medewerkers belonen voor het behalen van concrete doelen, maar deze keer ook zeker om hen te bedanken voor de moeilijke maanden in 2020. Toch zijn de cijfers ook voor ons een verrassing, zeker omdat het gemiddelde uitgekeerde bonusbedrag gestegen is en nu echt op een piek staat.”

Lees ook: Welke soorten bonus bestaan er?

Individuele bonus versus collectieve bonus

Naast het hoge aantal ontvangen bonussen bleek uit de analyse van Acerta ook dat vooral de individuele bonus een sterke stijging kent. Zo kreeg 6,3% van de bedienden in de privésector een individuele bonus, wat bijna 4 keer meer is dan in 2020.

De collectieve bonus (of niet-recurrente bonus) mag dan wel de populairste bonus zijn, hij is toch wat minder populair geworden: met 12,7% werd er zelfs een daling van 13% genoteerd. Het gemiddelde toegekende bedrag hierbij was 1.227 euro, wat ook 4% minder is dan vorig jaar. Ter info: de bovengrens voor de collectieve bonus lag in 2021 op 3.447 euro.

“De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat individuele bonussen in de lift zitten. In onzekere tijden zijn werkgevers meer terughoudend om meteen collectieve bonussen uit te keren en verlonen ze eerder op basis van persoonlijke inzet”, weet Ellen Roelants.

Extra: 1 op de 5 bedienden krijgt bonus

"De niet-recurrente bonus – een collectieve bonus – blijft weliswaar het meest populair, omdat die fiscaal het meest voordelig is. Van een bruto bonus van 1.000 euro houdt de werknemer gemiddeld 653 euro over. Bij een individuele bonus in cash is dat maar pakweg 380 euro.”

“Bedrijven die in 2021 een niet-recurrente bonus wilden uitkeren, moesten dat wel al voor 30 april 2020 indienen. Dat betekent dus dat ze zich dan al geëngageerd hebben voor de doelen die ze aan het eind van het jaar wilden halen.”

In 2020 viel de datum van 30 april midden in de eerste lockdown. Het is heel begrijpelijk dat werkgevers op dat moment andere prioriteiten hadden dan de administratieve afhandeling van bonussen. “Maar ondanks het vrij rigide systeem en de strikte administratieve eisen van de niet-recurrente bonus, geeft de voordelige bruto-netto verhouding toch vaak de doorslag.”

Een gewone bonus of aandelenopties: wat kies je best?

(fd)

7 januari 2022
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook