Vorige

1 van 581

Volgende
Volgend artikel:

Neem je loopbaan zélf in handen: 6 tips

Knelpuntberoep: de actuaris

29 januari 2015
Zo onbekend ze zijn bij het grote publiek, zo gegeerd zijn ze in de sector van financiën en verzekeringen. Actuarissen berekenen en evalueren risico's. Dat doen ze onder andere bij banken, verzekeringsmaatschappijen, revisorenkantoren en consultancybedrijven.
"Als marketing een nieuw product lanceert, adviseert een actuaris hen over de doelgroep waar ze zich best op richten.” (Tom De Troch, actuaris, werkt bij Federale Verzekering)

Actuaris is een knelpuntberoep bij uitstek. "Ik heb het nooit anders geweten", zegt Tom De Troch, verantwoordelijk voor het departement 'Leven' (groepsverzekeringen, pensioensparen, spaarproducten, red.) bij Federale Verzekering.

Tom is veertig en actuaris van opleiding, alhoewel hij die studie pas op 'latere' leeftijd is gestart. "Ik ben afgestudeerd als burgerlijk ingenieur elektromechanica. Motoren ontwikkelen is altijd een grote passie van me geweest, maar omdat daar in België weinig tot geen activiteit in is, ben ik in 1997 gestart in de verzekeringssector, als preventie-ingenieur arbeidsongevallen."

Hij kreeg snel de microbe van de sector te pakken en maakte er carrière. Als actuaris. Een actuaris heeft een stevige wiskundige achtergrond nodig en die had Tom als ingenieur. Toch volstond dat niet. Twee jaar lang studeerde hij na zijn werkuren om zijn actuarisdiploma te halen, wat hem lukte in 2007. Hij stond toen bij een vorige werkgever al aan het hoofd van een team van actuarissen. Sinds oktober vorig jaar werkt hij bij Federale Verzekering, waar ook de ceo actuaris van opleiding is.

Tarieven bepalen

Maar wat doet een actuaris? "Goede vraag", lacht Tom. "De kortste manier om dat uit te leggen is te zeggen dat een actuaris de toekomstige verplichtingen van een - in ons geval - verzekeringsmaatschappij 'actualiseert' naar vandaag."

Een voorbeeld: een slachtoffer van een arbeidsongeval krijgt van zijn verzekering jaarlijks een rente uitbetaald. Die rente volgt de inflatie, wat betekent dat die jaarlijks kan stijgen. Een actuaris berekent wat de financiële impact daarvan is op de lange termijn en zet dat in de boekhouding.

Dat is één aspect van de job. Actuarissen berekenen ook tarieven voor verzekeringen, bepalen mee welke risico's aanvaardbaar zijn en welke niet, schatten de reserves in die hun maatschappij nodig heeft, brengen zo correct mogelijk de schadegevallen in kaart die een verzekering in de toekomst zal moeten betalen, enzovoort. Een actuaris 'goochelt' met cijfers. Hij berekent wat de rente binnen vijftig jaar zal zijn en wat daarvan vandaag de boekhoudkundige impact is.

Rentabiliteit en aantrekkelijkheid

Dat rekenwerk doet een actuaris niet moederziel alleen voor zijn computer. Actuarissen hebben veel contact met collega's van andere afdelingen, zoals marketing. "Als zij een nieuw product willen lanceren, adviseert een actuaris hen over de doelgroep waar ze zich best op richten", legt Tom De Troch uit.

Zo helpen actuarissen de balans te vinden tussen rentabiliteit en aantrekkelijkheid. Een concurrentieel product aanbieden is immers niet moeilijk in de verzekeringswereld. Een lage premie voor een volledige dekking klinkt mooi, maar is uiteraard niet rendabel. "Daarom bieden we, bijvoorbeeld in de bouwsector, betere tarieven aan bedrijven met een goed preventiebeleid, omdat de kans op ongevallen daar kleiner is."

Grote vraag, klein aanbod

Dat er te weinig actuarissen zijn, komt volgens Tom De Troch door de onbekendheid van het beroep. Actuaris word je na een aanvullende opleiding aan de universiteit nadat je een basisopleiding wiskunde of economie op zak hebt. Niet alleen wiskundigen en economisten, maar onder andere ook handelsingenieurs en burgerlijk ingenieurs komen hiervoor in aanmerking.

Jaarlijks studeren er maar een paar tientallen actuarissen af. Het IABE, het Instituut van Actuarissen in België, noteerde vorig jaar 64 nieuwe leden. "Actuarissen zijn niet verplicht om lid te worden, maar de meesten doen dat wel. Dit getal is daarmee een goede indicatie van de instroom op de arbeidsmarkt", zegt Gerda Elsen van de beroepsvereniging.

Volgens dezelfde cijfers studeerden er in 2013 ongeveer 46 actuarissen af. In 2012 waren dat er maar 34. Intussen neemt de vraag naar deze beroepsgroep onverminderd toe. Dat is onder andere het gevolg van Solvency II. Deze Europese richtlijn, vergelijkbaar met wat de Basel-normen voor de banksector zijn, verplicht verzekeraars om voldoende kapitaal achter de hand te hebben om een bankroet te voorkomen. Het zijn actuarissen die berekenen hoe groot die reserves en buffers moeten zijn.

Ook bij het IABE is te horen dat actuaris al jaren een knelpuntberoep is. Naast banken en verzekeringsmaatschappijen azen immers ook consultancybedrijven en revisoren op deze 'rekenmachientjes'.

(wv ) - Meer info over het beroep van actuaris vind je op www.iabe.be, de website van het Instituut van Actuarissen in België.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17319 andere jobs